Geçmişi unutmak, bugünü anlamayı zorlaştırır. Biraz eskiye, 45 yıl öncesine gidelim. O günleri hatırlayanlar azaldıkça, yaşanan ekonomik sıkıntılar da hafızalardan siliniyor. Ama hatırlamakta fayda var. Tüp yok, yağ yok, şeker yok, sigara yok... Kuyrukların bitmek bilmediği, bir yumurtayı bölüşüp, çeyrek ekmekle öğün geçirdiğimiz günlerdi. Zeytinleri sayarak tükettiğimiz, elbiseleri bir beden büyük alıp "nasıl olsa büyür" dediğimiz o günleri unuttuk mu gerçekten?

Hastanelerde sıra bulmanın, tedavi olmanın hayal olduğu zamanları hatırlıyor musunuz? İlaç bulamadığınız, ambulansın yokluğunda hastanızı senetle teslim aldığınız günleri... Esnafın yazar kasayı başbakanın önüne fırlattığı ekonomik krizleri unuttuk mu?

Köprülerin, viyadüklerin, tünellerin olmadığı, malların günlerce yollarda kaldığı, mazotun ve benzinin bulunmadığı dönemler... Çöplerin sokaklarda dağ gibi biriktiği, kanalizasyon sularının caddelere taştığı, içme suyunun akmadığı günleri hatırlayan kaldı mı?

Birkaç çuval kömür için sabahın köründe kuyruğa girdiğimiz günleri nasıl bu kadar çabuk unuttuk? Ekonominin bu kadar zorlu olduğu günleri unutmak, hafızalarımızda nasıl bu kadar kolay yer bulamadı?

Bazıları balık hafızalıdır; çabucak unutur. Bazıları ise bildiklerini, halkın hafızasından silmeye çalışır. Peki, bu unutkanlık kimin suçu? "Muhalif" deseniz olmaz, "cahil" deseniz yakışmaz. Ne desek bilemedik...

Bir çift sözümüz var: Gölge etmeyin, başka ihsan istemez. Devletin imkanlarından faydalanmak zorunda değilsiniz. Herkes yaşamında özgürdür. Ama geldiğimiz noktayı karalamak haksızlık değil mi?

Geçim sıkıntısından yakınmak başka, yapılan hizmetleri görmezden gelmek bambaşka... Son 22 yılda ülkenin kat ettiği mesafeyi, güveni, huzuru göz ardı etmek mümkün mü? Ekonomi bozuk diyenler, 2024 yılında kaç araba satıldığını, kaç daire alındığını, kaç şirket kurulduğunu bir incelesin.

Bugün elektrikte, suda, ulaşımda, sağlıkta sıkıntımız yok. Eksikler olabilir, ama büyük resmi görmeden yapılan eleştiriler ne kadar adil? Her ülkede zengin de olur, fakir de... Tıpkı kum, çakıl, çimento ve su gibi, ekonomik tabakalar da toplumun gerçeğidir.

Geçmişi unutursak, bugünü değerlendirmek güçleşir. O yüzden hatırlamakta fayda var.

Selametle...