Kullanmasını bilmek gerekiyor.

Bilgiyi kullanmaktan bahsediyoruz. Çünkü zarar ile fayda arasında kazandığı yön ne ise bilginin insana yansıyan tarafları o oluyor.

Sahip olunan mal, sermaye, statü ve makamlar gibi kişisel yetenekler, özellikler, zekâ ve bilgi gücünü de kullanmayı becerebilmek gerekiyor.

Çünkü kullanamamak veya kullanmasını bilmemek zarar ve kötülük doğuruyor.

Basit bir örnekle, araba kullanmak becerisi bilinçli ve dikkatli olma yönünde gerçekleşiyorsa, ulaşım ve trafiğin kazasız bir şekilde akması sonucunu doğurur. Ancak araba kullanmayı umursamazlık, dikkatsizlik, tedbirsizlik veya şoförlük yapmayı engelleyen unsurlarla yerine getirmeye çalışmanın yaratacağı kazalar ve yıkımları düşünelim.

Bilgi edinmek, bilgi öğrenmek ya da bilgiyi kullanarak fayda sağlamak böyle bir ince çizgiyi işaret ediyor.Bilgiyi edinmek kadar insan ve toplum için uygun şartlarda hayata aktarmanın yollarını bilmek önemli.

İlk adım bilgiyi edinmek için zihin faaliyetlerini işler halde tutmaktır. Sağlam bir zihin ve kullanılmaya müsait bir zekâ ile birlikte bunların genel toplamı olan akıl yeteneğimizi hayat sürecinde insana fayda sağlayacak bir merkez haline getirmek. İkinci adım ise eğitim yoluyla veya sosyal çevreden kazanılan verilerle bilgiyi kullanılır hale getirmektir.

Bilgiyi kullanmak sadece toplumu oluşturan insanların ya da sosyal ortamlarda ve yaşam alanlarında bulunan bireylerin çabasıyla gerçekleşecek bir durum değil. Bilim adamlarının, yazarların, düşünürlerin, sanatçıların ve araştırmacıların edindiği bilgilerin sadece belli başlı bazı kitap/makalelere hapsedilmesiyle değil, kitapların yanı sıra sosyal medya paylaşımlarıyla, pratik uygulamalarla eğitim-öğretim kaynaklarına ve günlük hayatta bulunulan sosyal çevrelere de uygulamakla bilgi insana faydalı hale gelir.

Çünkü bilgi, insanın kendisi ve çevresini tanımasını/anlamasını sağlayan zihinsel faaliyetlerin ortaya çıkardığı verilerin toplamıdır. Yani insan beyni ve zekâsı ile dış dünyada var olan nesne/varlıklar arasında duyu organları vasıtasıyla kurulan bağlantılar/duyumlar sonucu ortaya çıkan veri/ürün ya da edinilmiş izlenimler bütünüdür.

İnsanın değişik yollarla edindiği izlenimlerin kabul edilmesi ve onaylanmasıyla ortaya çıkan ifadelerdir.

Önemli olan zihin ile bilgi olgusunu bir arada uyumlu hale getirerek ortaya faydalı olan unsurları çıkarmaktır. Bilginin zihinlerde kalması insana fayda sağlamaz. Zihnin bilgi edinme çabası da bir anlam ifade etmez. İkisinin yardımıyla insana fayda sağlayan ve insan hayatını kolaylaştıran teknolojik yapılanma uğruna kullanmak amaç edinilmelidir.

Bilgi merkezi kabul edilen eğitim yuvaları bireyin gelişmesi ve donanım kazanmasında önemli rol oynaması gereken vizyonlara sahiptir. Daha doğrusu sahip olmalıdır. Çünkü öylesine değişim ve deneme girişimleri var ki ortaya ürün çıkacağına gerilemeye sebep olan sistemler karşımızda durmaya devam ediyor.