Hayatın bize sunduğu imkanlar ve yaşadıklarımız tesadüf mü yoksa çizilmiş bir kader mi? Elbette kaderimizin sınırları olabilir, ancak bu sınırlar içinde bize düşünme, akıl yürütme ve seçim yapma özgürlüğü de verilmiş. İşte bu özgürlük, hayatı nasıl yaşayacağımıza karar verirken en büyük gücümüz.

Şunu unutmamak gerekir: Eğer sadece “kaderim bu” deyip kenara çekilseydik, diğer canlılardan farkımız kalmazdı. Oysa biz düşünebiliyor, hayal kurabiliyor ve seçim yapabiliyoruz. O halde hayatı ucuz yaşamak niye? Sırf ölüm var diye dünyanın güzelliklerinden uzak mı kalmalıyız? “Kaderim böyle” diyerek hayatın keyifli yanlarını görmezden mi geleceğiz?

Hayatı kaliteli yaşamak zorundayız, ama burada bahsettiğim kalite sadece lüks içinde yüzmek değil. Kalite; düşüncede, yaşam tarzında, ilişkilerde ve hayallerde olmalı. Çünkü hayat, sadece nefes alıp vermekten ibaret değil; anlam katmak, iz bırakmak ve en önemlisi kendin olabilmekle ilgili.

Bazen insanlar oldukları yere kök salmış gibi davranır, sanki görünmez zincirlerle bağlanmışlarcasına hareket etmekten çekinirler. Halbuki insanın kanatları vardır ve istediği yere uçabilir. Tek engel, kişinin kendi zihnindeki sınırlarıdır. O sınırları aşabildiğimizde gerçek özgürlüğe ulaşırız.

Başkalarının gölgesinde yaşamak, belki kısa süreli bir güvenlik hissi verebilir, ama bu gerçek bir yaşam değildir. O gölgede kalmak, aslında bir başkasının size biçtiği hayatı yaşamaktan başka bir şey değildir. Bu sizin hayatınız değil, bir başkasının senaryosudur. Kendi hayatınızı yaşamak, kendi kararlarınızı almak ve kendi hayallerinizin peşinden koşmak özgürlüğün ta kendisidir.

Ucuz yaşamak, sadece maddiyatla ilgili değil; düşüncelerin, hayallerin ve yaşam tarzının da ucuz olması demektir. Ucuz bir ayakkabı sizi belki bir gün mutlu eder ama kaliteli bir ayakkabı, hem rahatlığı hem de verdiği güvenle günlerce mutlu edebilir. Aynı şekilde, ucuz düşüncelerle yaşamınızı sınırlarsanız, hayalleriniz de o kadar kısa ömürlü olur.

İnsanı gerçekten mutlu eden, kendi iç sesidir. O iç ses, kalbinizin ve ruhunuzun yansımasıdır. İç sesinizi dinleyin ve hayatınızı ona göre şekillendirin. Kalbinizi mutlu etmeyecekse, kimseyi mutlu etmeye çalışmayın.

Hayatınızı ucuz yaşamayın. Hayalleriniz için çaba gösterin, bu ister eğitimle ilgili olsun, ister iş hayatıyla, ister dünyayı gezmekle... Ama ne yaparsanız yapın, kaliteli olsun. Hayalleriniz bile kaliteli olsun. Çünkü kaliteli hayaller, kaliteli hayatlar yaratır.

Sevgili dostlar, hayatınızı ucuz şeylerle ve ucuz insanlarla meşgul etmeyin. Hayalleriniz büyük, yaşamınız kaliteli olsun. Unutmayın, hayatın kalitesi sizin seçimlerinizle belirlenir.

Hoşça kalın, mutlu kalın.