Bir önceki yazımda depremin oluş şekli ve yer kabuğunun durumunu kısaca belirlemiştim, bugün ise insan oğlunun bu doğa felaketi karşısındaki çaresizliği ve aldığı önlemleri kısaca açıklamak istiyorum.
Bir önceki yazımda Fay hatları ve yer küre levhalarını tarif etmiştim, ilaveten şunu da söyleyeyim, fay hattının uzunluğu, yer kürenin o bölgedeki hareketi, levhaların durumu depremin şiddetini beraberinde getirir.
Şu anda hepimiz biliriz ki, evet Anadolu bir deprem bölgesidir ve son yüz yılda çok büyük acılar yaşadık yaşıyoruz.
Fakat uzak doğuda özellikle Japonya ve açık okyanustaki depremlerin şiddeti çok daha fazladır , tarihte buralarda 10 / 11 şiddetinde depremler olmuş ve en son Japonya'da 9.1 Şiddetinde deprem olduğunu biliyoruz.
Bizim ülkemizdeki 7.7 depremi ne yaptığını hesaplarsak 9.1'in ne olduğu anlaşılır.
Peki bu depremlerden korunma yolları nelerdir, bir çoğumuz gelişen teknoloji sayesinde her zaman bilim adamlarını dinliyoruz dinleyebiliriz, bilim adamları genellikle bu konuda üç ana önlem sıralıyorlar.
Bir : mümkünse yerleşim yerlerimizi, yapılarımızı fay hattının bulunduğu yerlerden uzakta yapmak. İki : Bu bölgelerde fazla katlı bina yapmamak. 3 : Yapılan bütün Binaların Mühendisliğini iyi hesaplamak.
Şimdi bokunu da biraz Dünyadaki diğer ülkelere bakalım, son senelerde şiddetli bir depreme maruz kalan karayıp ülkelerinde dünyanın en fakir ülkesini Haiti ve bu konuda Dünyaya örnek olmuş Japonya'yı görebiliriz. Haiti için söylenecek bir şey yok çok fakir bir ülke, istenilen önlemi almak durumunda değildirler, çok acı çekiyorlar.
Deprem ve depremden korunma lafı duyulunca tabiî ki hemen akla Japonya gelir çünkü dünyanın en çok Depreme maruz kaldığı ülkedir Japonya. Görüyoruz Japonya'da deprem olunca kimse dışarıya kaçmaz, her kes masasını raflardaki cihazlarını tutar, sarsıntı geçince de hiçbir şey olmamış gibi yerinde otururlar. Tabii ki Japonya bir mühendislik harikası bütün yapılarını Depreme göre dizayn etmiş, Fakat Japonların hiç hesaba katmadığı Tusunami onlara felaketi yaşattı, çünkü onlar Tusanaminin dalgalarını 9 / 10 metre hesaplamışlardı, fakat en son tusunami 36 Metre dalgalarla onlara saldırdı, büyük can ve mal kaybına uğradılar.
Japonlar şimdi bu dalgaları durdurmanın yollarını arıyorlar.