Batman’ın Romanı
M.Sait Temel
Bugün batmanda ellili yıları yaşamış olan insanlardan çok azı hayattadır. Fakat altmışlı yılları hatırlayan halen çok insan vardır, o yılları ve bugün ile karşılaştırılamaz.
Bugün beş yüz bin nüfuslu olup bir metropolü andıran Batman Kırklı yılların başında üç yüz dört yüz nüfuslu İluh adında bir köy idi, ellili yıllara geldiğinde Tren istasyonu, Jandarma karakolu, Raman Petrollerinin bulunması, o yıllarda Batman bir nahiyedir nüfusu bin civarıdır.
Altmışlı yıllara geldiğinde peşinde altın gibi on yıl bırakan Batman Çiçeği burnunda bir ilçe, Tren İstasyonun yanında artık Petrol rafinerisi, Hava alanı sahibi bir yerdir. Baş döndürücü hızlı bir şekilde gelişen Batman yöredeki fakir insanların ekmek kapısı olmuş.
Batman 1957 de ilçe olunca, Siirt’in yerlileri buraya koştular, onlar şehir hayatını görmüş, bakkalın dan Kasabına, Kahvehanesin den Kamyonculuğa tüm esnaf ve sanat Siirtlilerin eli ile gelişti, çünkü çevredeki köyler esnafın ticaretin ne olduğunu bilmiyorlardı.
Halk arasında, Siirtli Kasap, Siirtli Kamyoncu, Siirtli Bakkal, Siirtli Değirmenci akla gelen tüm esnafların ön ismi Siirtli idi.
İşin olumlu tarafı o zamana kadar çevre köylerde ve Özellikle Hebizbini Aşiretinden Halk akın akın Batmana yerleşmeye başladı, bu yıllardan sonra Batmanın ticareti ve sanatkarları yavaş yavaş çevreden Batmana yerleşenlerin eline geçti.
Seksenli yıllara geldiğinde, Siirtli esnaflardan Batmanda eser kalmadı, onlar bu sefer İstanbul’a yöneldiler. Batmandaki kömür, odun, demir, Çimento bayileri hemen hemen hepsi Hebizbinilerin eline geçmişti.
Batman Petrol’u ile, Hava Alanı ile, Kara Treni ile, çevre illere petrol ürünlerini dağıtan Kamyon ve Tankerleri ile, bu memlekete bir yıldız gibi doğdu.
Yorumlar