Dedemin önce Çiftçi sonra yirmi sene kadar imamlık yaptığı Tılmerç, ben 1954, babam  1919 doğumlu, doğduğumuz yerdir. TIlmerç köyü eski bir yerleşim yeri olarak bilinir, Osmanlı arşivlerinde 1530 yılındaki kayıtlara göre Tılmerç’te 26 hane 85 nüfus vardır, bunların büyük bölümü Ermeni Hristiyan’dır, ( Gebran ). 20 ci yüz yılın başlarında 1915 tehcirinden önce Tılmerç köyü Reşoyê İso adlı bir Ermeni tarafından idare ediliyordu. Bazı yaşlı büyüklerimize göre, bu köy aslında Müslümanlar tarafından yerleşime açılmış. Tılmerç olan köyün adının Kürtçe olması da bu köyün Müslümanlar tarafından kurulmuş olma tezini destekler, Köyün ilk sakinleri Şeyhler olduğu söylerdi büyüklerimiz. Çünkü Bugünkü Tılmerç mezarlığı, önceleri Şeyhlerin Mezarı ( Mezelê Şêxa ) olarak adlandırılırdı. “Tıl”merç” “Tıl” Arapçadan Kürtçeye geçmiş Tepe anlamındadır, “Merç” düzlük anlamındadır, zaten Tılmercin Güneyi Ziyaret Tepesi Ve daha Güneyi Esen tepe, Doğusu Koz tepesi ve sivri tepe, bu tepelerden nehre kadar düz bir arazinin oluşu bu adı da doğrular durumundadır.
  1. yüzyılda ( 1530 -- 1540 ) Osmanlı kayıtlarında Tılmerç adı geçerken yine aynı kayıtlara göre Tılmercın de içinde bulunduğu Beşiri’ye bölgesinin o tarihlerdeki nüfusunun dörtte biri Hristiyan Ermeni, geri kalan Müslüman Kürtlerden oluşuyordu.
Dedem 1916 / 17 yılında Tılmerc’e yerleştiğinde ( Ermeni tehcirinden sonra ) Ermenilerin büyük çoğunluğu ölmüş, öldürülmüş, sürülmüşlerdi,  köşede bucakta tek tek kalanlar oldu, bazıları İslam’a geçti, hatırladığım 1960 li yıllarda Tılmerç’te 3 aile Ermeni kalmıştı. 1935 de soyadı kanunu çıktığında Tılmerç te 40 kadar aile yaşardı hepsinin soy ismi ”T” harfi ile başlar. 0 zamanki sayımına göre Tılmerc’in nüfusu 153 erkek 140 kadın olmak üzere 293 olarak gözüküyor, aynı sayıma göre o zamanlar komşu İluh’de 319 kişi, yaşıyordu, toplam nüfusu 612 kişi olan bu iki köyün yerinde, bugün bir metropol 600 bin civarında insan yaşıyor. Cumhuriyet kurulduğu zaman Tilmerc’in  5 Km uzağında bulunan Batman çayı kenarındaki Elmedina’ya bağlı idi, Sular Elmedina’yı yıktığında, İluhla beraber yeni İlçe Beşiri ( Qubin ) ne bağlandılar, 1940 Trenin gelişi İluh nahiye oldu, Petrolün bulunuşu Rafinerinin kurulması İluh ismi Batman olarak değiştirildi, buda Tılmerc’in yeni ilçesi oldu.