Berberiler Kuzey Afrika'nın en eski halklarından biridirler.

Bu günkü Mısır, Libya, Tunus, Cezayir ve Fas'ı da içine alan geniş bir coğrafyada yaşayan, çoğunluğu Fas ve Cezayir'de olmak üzere nüfusları 40 / 50 milyon arasında tahmin edilmektedir.

 Berberiler kendi Dilleri olan Berberice ve bu dilin lehçeleri kullanırlar, alfabeleri İbrani alfabesine çok yakındır.

    Bu geniş coğrafyada genellikle göçebe yada yarı göçebe, olarak hayatı süren en eski kabilelerdir. Kuzey Afrika'ya egemen olan Fenike, Kartaca, Roma, İslam, ve Osmanlı kültürlerinden  farklı biçimlerde etkilenmişler.

Tarihlerinde çok eziyet çekmiş çilekeş bir topluluktur.

Bazı mağara resimlerinin bulunmuş olması Berberilerin bu  paleolitik toplulukların soyundan gelmiş olabileceği tezi güçlendirmektedir.

Emeviler döneminde Arabislam orduları bölgeye geldiklerinde, Berberiler biraz medeniyetten uzak kabileler halinde idiler.

 Kabile reisleri genelde Erkeklerden oluşur, fakat tarihlerinde kadın kabile reislerine de rastlanır.

Geçimleri tahmin edebileceği gibi çoğunlukla hayvan ve biraz tarım üzerinde olmuştur.

 Araplar buraya İslamı yayarken bir çok zorluklarla karşılaştılar, zira medeniyet görmemiş yerel dinlerine bağlı, birbirlerin den kopuk,  bu topluluğu dizayn etmek çok zor oldu, bir çok baş kaldırı ve dramlar yaşandı.

     Berberilerin coğrafyası Kuzey Afrika Arap ülkelerinin arasında paylaşılmış,  maalesef Berberiler bu günde kendi vatanlarında, bir statüleri olmayan, dilleri resmiyette kabul görmeyen, kısacası hak ettikleri bir yaşamdan mahrumdurlar.

     Kuzey Afrika Bölgesinin tarihteki Arap fethinin ardından günümüze Berberilerin çoğu Müslüman Suni esaslara bağlıdırlar.

Sahradaki bir kolları olan Mozabitler ise İbadilik mezhebine mensupturlar.

    Daha önce Berberilerin dini inançları çok tanrıcılık ve animizim bileşimidir.

Zaman içinde temas edilen diğer Afrika, Antik Yunan, Musevilik  dinlerinden etkilenmiş ve yerel olarak farklılıklar göstermiştir.

Berberilerin için de azımsanmayacak bir Yahudi topluluğu olmasına rağmen Fıransa ve İsrail'e yaşanan göçler ile bu sayı gözle görülür bir şekilde azalmıştır.

Son dönemlerde özellikle Cezayir Topraklarında Hıristiyan berberi sayısında artış görülmüştür.