Mesele insanların zihinlerinde kurgulanan veya Hâkimiyet ve Güç elde etme adına araç haline getirilen kavramların silaha dönüştürülme talihsizliğidir.

Felsefi manada Irkçılık, değişik renk ve kültürel değerlerde olan insan topluluklarının kendi aralarındaki biyolojik farklılıkları üstün görerek, toplumsal ve bireysel alanlarda belirleyici olması gerektiğini savunan (ki genelde kendi Irkını), diğer toplum-bireylere hükmetme hakkına sahip olduğunu ilke edinen inanç ve değerleri ifade eder.

 

Yüzyılımız da olduğu gibi geçmiş çağlarda da sosyal ayrımcılığı, ırklar arası farklılığı gözetmeyi, soykırım yaratmaya kadar varan şiddet olaylarını haklı görmeye dayandıran birçok doktrini tarihe yazma şansızlığını insanlık yaşadı. Irkçılık olgusunun ortaya çıkmasında

ekonomik sebepler yer edinse de “Etnik Kimlik Bilinci” ve Varlığını (canını, toprağını, namusunu, milletini) sürdürme gibi düşünsel dürtüler de önemli yer edinmiştir.

Sosyolojik manada Irkçılık kavramı, aynı dili konuşan, aynı dini inancı paylaşan, aynı soya sahip olduğunu kabullenen, aynı kanı taşıdığını kabul edenlerin başka ırk ve milletleri aşağılama seviyesinde dışlama zihniyetine sahip olmasını işaret eder.

Sosyolojik manada Irkçılık kavramının günümüz dünyasında oluşan Devlet anlayışı ve Ulusal varlık bilinci ile paralel olduğu görülmekte. Çünkü Devletçilik ve Ulusçuluk (Milliyetçilik) gibi insan topluluklarının aynı çatı altında toplandığı ülkelerin yaşayan insanları için kendinden olan, rengi benzeyen, ortak geçmişe-kültürel değerlere sahip olan, aynı dili veya dini paylaşan insanların varlığı önem taşıyor.

Bunun dışında yer alan insan veya gruplar, yerine göre dışlanmayı hak eden bir yanlış bakış açısı ile değerlendirilmekte.

Yanlışlar ve hatalı ekoller üzerine kurulu sistematik bakış açısının insanlığı ve günümüz modern hayatını nereye getirdiği ortada!

Etnik ve ırkçı söylemlerle sebep olunan yıkımlar, katliamlar, soykırımlar, Faşizm gösterileri, dini taassup sonucu girişilen etnik temizlik şuursuzluğunun önümüze serdiği kanlı tarih sayfalarını görmezden geliyoruz.