İSLAMDA KADININ YERİ (1)
Mahsum Cihangir
Bu konuda, Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye kitabında buyuruluyor ki: İslâm dîni, kadını en yüksek dereceye çıkarmıştır.
İslamiyet’in kadına verdiği kıymeti hiçbir din, hiçbir düşünce vermemiştir.
Komünistler, kadının erkeğe eşit olduğunu söyleyip, kadın, erkeğin bütün haklarına maliktir deyip, kadına en ağır işleri yaptırdılar.
Kadınları demir fabrikalarında, maden kuyularında, taş ocaklarında, Sibirya’nın soğuk ormanlarında, demir yollarında, beton dökmekte, toprak kazmakta insafsızca ve boğaz tokluğuna, zorla çalıştırdılar. İslâm kadınına, erkek akrabasından, fıtra verecek kadar zengin olanlardan, en yakın bulunanı, bakmaya mecburdur.
Yakın akrabası yoksa veya fakir iseler, (Beyt-ül-mâl) yanî devlet her türlü ihtiyaçlarını vermeye memurdur. Evli kadına, zevci her şeyi getirmeye ve ayrı bir ev tutmaya mecburdur.
Kızın, babası evinde, her nesi varsa, hatta kaç hizmetçisi varsa, kocasının, bunları alması lâzımdır.
Şâfiî mezhebinde tütün parasını vermesi bile lâzımdır. Hanefî mezhebinde, kahve ve tütün parası vermek lâzım olmadığı (Redd-ül-muhtâr)da yazılıdır.
Zevci, kadına bakamayacak kadar fakîr ise veyâ zengin olduğu hâlde, ihtiyaçlarını almıyorsa, piyasa kıymetine göre kadının ihtiyacını mahkeme tayin ederek, yakın akrabanın bu parayı kadına borç vermesini emreder.
Erkeğin satılacak malı yoksa, çalıştırarak bu borçları erkeğe ödetir.
Çalışmazsa hapseder. O hâlde, islim kızı, İslam kadını geçim derdinden, düşüncesinden muaftır.
O, çalışarak, didinerek para kazanmaya mecbûr değildir.
Her şey onun ayağına gelecektir. Dîn-i islâm, ona bu kıymeti vermiştir.
Fakat, kadının, İslamiyet’i, dinini, imanını, farzları, ibadetleri, haramları öğrenmesi farzdır.
Babasının veya zevcinin, ona bu ilimleri öğretmesi lâzımdır.
Öğretmezlerse, büyük günaha girerler. Kadının gidip dışardan öğrenmesi lâzım olur.
Kadın, erkekten izinsiz hiçbir yere gidemez iken, bu ilimleri öğrenmek için gidebilir.
İslamiyet’in ilme ne kadar kıymet ve ehemmiyet verdiği buradan da anlaşılmaktadır.
Müslüman kadını ticaret, fen, sanat ve ziraat ile uğraşmaya mecbur değil ise de, bunlarla meşgul olması, para kazanması, yasak ve günah değildir.
Yalnız, bunlarla meşgul olurken ve ilim öğrenirken, erkekler arasına girmemesi, onlara açık görünmemesi, haramdan sakınması lâzımdır.
Çünkü, Müslüman kadının başı, kolları, bacakları açık olarak sokağa çıkması, erkeklere göstermesi haramdır, günahtır.
Yorumlar