Bahar ayının müjdecisi kenger, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde tezgahlardaki yerini aldı. 

Kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla birlikte yetişen kenger, şifa deposu olarak biliniyor.

Genellikle dağlık alanlarda yetişen kenger, tezgahlarda kilosu 100 TL’den satışa sunuluyor.

Birçok hastalığın yanında özellikle şeker ve tansiyon hastalığına iyi gelen kenger, haşlandıktan sonra kavrularak tüketiliyor.

Kenger bitkisinin seyyar satıcılığını yapan Fırat Akgül, şifa deposu olarak bilinen kengerin halktan yoğun rağbet gördüğünü söyledi.

“Şeker ve tansiyona iyi geliyor”

Kengerin mart-nisan aylarında çıkmaya başladığını belirten Akgül, ”Şifa deposu olan kenger bitkisi tezgahlarda yerini aldı. Genellikle dağlık alanlarda yetişip Viranşehir, Diyarbakır Karacadağ ve Siirt bölgelerinde yetişmektedir. Mardin’de de Ömerli ilçesinde dağlık alanlarda az da olsa yetişiyor. Kürtçe adı kerenktir. Birçok hastalığa iyi gelmesiyle bilinen kenger, özellikle şeker ve tansiyon hastalığına iyi gelmektedir. Eskiden çok tüketilmekteydi. Kenger, mart-nisan aylarında çıkıp haziran ayı sonlarına doğru hasadı devam ediyor. Tamamen organik yetişmekte.” şeklinde ifade etti.

Akgül, “Kenger, ıspanağı haşlar gibi ardından kavrularak tüketilmekte. Bazıları da içine yumurta ekleyip tüketmeyi tercih ediyor. Kenger, şifa deposu bir bitki türüdür. Hasat dönemi olduğundan Kızıltepe’de de dışarıdan getirtilen kenger, tezgâhlarda yerini aldı. Halk, rağbet ediyor. 3 aylık bir hasat dönemi vardır.” dedi. 

Kaynak: İLKHA HABER AJANSI