Türkiye’nin ilk otizmli doktora öğrencisi Buğra Çankır ile birlikte 7 otizmli ve 2 görme engelli bireyden oluşan ‘Bizim Orkestra’, 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü kapsamında CSO Ada Ankara’da konser verdi. Konserde Bizim Orkestra ekibine, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri eşlik etti. Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Bizim Orkestra'nın üyeleri hem bireysel hem de grup olarak yeteneklerini sergiledi. Orkestra ekibi konserde hem sanat müziği hem pop müzik, hem de rock müzik icra etti. Çoğunluğu absolut (kusursuz) kulak olan öğrenciler, çaldıkları her parçada seyircilerden büyük alkış topladı.

'OTİZMİN NEGATİF ALGISINI POZİTİFE DÖNÜŞTÜRÜYOR'

Konseri izleyen otizmli Buğra Çankır'ın babası Kemal Çankır, oğlunun Türkiye’de ilk doktora eğitimi alan otizmli olduğunu ve doktora eğitiminde son 2 senesine girdiğini belirterek, "Mesleki eğitim alan 7 otizmli birey bir araya getirilerek oluşturulmuş orkestra hem Türkiye'de tek hem de sanıyorum dünyada tek. Bu kadar otizmli müzisyenin bir araya gelip de uyum içerisinde müzik yapabildiği başka bir örnek ben bilmiyorum. Lisans öğrencisi, yüksek lisans, doktora ve lise öğrencilerinden oluşmaktadır orkestramız. Dolayısıyla yapmış oldukları sanatla çocuklarımız toplumda otizmin negatif algısını pozitife doğru dönüştürme çabası içerisindedirler. Bu, çocuklarımızın uygun eğitim sağlanması durumunda yapabilir olduklarını, eğitilebilir olduklarını, hatta yetenekleri doğrultusunda bir meslek sahibi olabileceklerini göstermektedirler. Bizim orkestraya olan inancım benim çok yüksek ve bu bizim orkestramızın yurt dışına kadar duyulacağını ümit ediyorum. Çünkü çok başarılılar, çok yetenekliler çocuklarımızın tamamı" dedi.

‘ENGELLERİN AŞILDIĞINI GÖSTERMEK İSTİYORUZ’

Ankara Müzik ve Güzel Sanatları Üniversitesi'nin Müzik Eğitimi Bölümü’nde öğretim görevlisi olan aynı zamanda orkestra ekibine hem ses eğitimi noktasında, hem de genel provalarda destek veren Rüveyda Sultan Kol ise böyle anlamlı bir günde CSO Ada Ankara’da konser veriyor olmaktan çok mutluluk duyduğunu belirterek, "Bugün biz 'Otizmin hem farkındayız' demek istiyoruz, hem de müziğin gücüyle bütün engellerin aşılabildiğini tüm seyircilere göstermek istiyoruz. Orkestramızda hem otizmli hem görme yetersizliği olan öğrencilerimiz var. Onun dışında hocalarımız da ekipte enstrüman çalarak bizlere destek oluyorlar. Öğrencilerimizin aslında hepsi birbirinden yetenekli, hatta üstün yetenekli diyebiliriz. Kimisi güzel sanatlar lisesinde kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim alıyor. Bazı öğrencilerimiz bizim üniversitemizde çalgı eğitimi bölümünde eğitim alıyorlar. Bu konser için bir ay boyunca haftada 1-2 prova ile çalışmalarımızı sürdürdük. Hepsinin çok güzel müzikal yetenekleri var. Hepsiyle gurur duyuyoruz. Onlarla çalıştığımız için çok mutluyuz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA