Üniversite sınavı için son geri sayımlar başladı. Hepimizin geçtiği yollardan şimdi kardeşlerimiz ve çocuklarımız geçiyor. Korona günlerinde hayata uyum sağlamak hepimiz için bir sınavken, öğrenciler bu süreçte yaşamlarında önemli bir yeri olan liseye ve üniversiteye hazırlandılar.
Sınav kaygısı, stresi; olası sonuçların olumsuz olarak yorumlanması sonucu gelişen duygusal, davranışsal ya da fizyolojik tepkilerden.
Bu süreçte; sakin ruh haline ve odaklanmaya ihtiyacınız var.
*Olumlu ve motive olmaya çalışın.
*Asla yapamayacağım demeyin.
*Gün içinde nefes çalışması yapın. *Hobilerinize kısa aralıklarla vakit ayırın.
*Sağlıklı beslenin.
SINAV ÖNCESİ NASIL BESLENİLMELİ?
Herkesin kafasında “ Sınav öncesinde nasıl beslenilmeli , neler yenilmeli, neler yapılmalı? ”gibi sorular var. Öncelikle sınavdan bir gün önce denenmemiş bir besini tüketmeyin. Hazımsızlık, gaz veya bağırsak düzeninizde problemlere neden olabilir. Sınavdan önceki gün tüm gün sindirim rahatsızlıklarına ve zehirlenmelere yol açabileceği dışarıda ve açıkta satılan ürünlere (et-süt ürünleri, kremalı pastalar ve değişik soslar gibi) yiyecek ve içecekleri tüketmeyin.
Evde az yağ ile pişirilmiş yiyecekleri tercih ediniz. Gazlı içecek, gaz yapan (kurubaklagiller gibi) besinlerden uzak durunuz. Stresli bir dönemde olduğunuz için tatlı veya çikolata yeme isteğiniz biraz artacaktır. Aşırı miktarda şeker ve yağ tüketmemeye özen gösterin. Şayet aşırı şeker ve yağ tüketiminiz bağırsak hareketlerinizi bozabilir. Bu dönemde tatlı ihtiyacınızı porsiyon kontrolüne dikkat ederek sütlü-meyveli tatlılar, kuru meyvelerle bastırmaya çalışın. Ve tabiki uyku saatinize dikkat edin. Uyumadan 1-2 saat önce kafeinli içecekler yerine bitki çaylarını tercih ediniz. En az 7 saat uyumuş olacak şekilde planlama yapın. Uyku, konsantrasyon için önemli. Her zaman günün en önemli öğünü olan kahvaltı sınav sabahı da büyük önem taşımakta. Sabah kahvaltısı yapan kişilerin dikkat düzeylerinin ve başarı oranlarının daha yüksek olduğu çalışmalarla gösterilmiş. Sabah kahvaltısında mutlaka protein olmalı. Protein kaynağı olarak da yumurta, süt, peynir tüketebilirsiniz. Sınav sabahı çikolata, şeker ve meyvesuyu benzeri yiyecekleri tüketmeyin. Bu yiyecekler kan şekerinizi hızlıca yükseltir ve kan şekerinizde oynamalara neden olarak sınav esnasında dikkatinizin dağılmasına, fenalık hissine ve uyku haline neden olabilir. Sınav esnasında sizi susatabilecek aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durun ve kahvaltıda salamura, sucuk, zeytin gibi sizi susatabilecek gıdalar tüketmeyin. Kahvaltıda içecek olarak süt, siyah çay, yeşil çay ve bitki çayları tüketebilirsiniz. Sınav günü sabahı, her zaman nasıl besleniyorsanız o şekilde devam edin. Kahveyi önermem, çünkü stresi ve tuvalete çıkma sıklığını arttırıyor. Çikolata ve ÖSYM şekerini de yemeyin çünkü sınavın ilerleyen saatinde kan şekeriniz düşebilir.
Örnek Kahvaltı:
-1 Yumurta(omlet veya haşlanmış
-Domates-salatalık
-1 dilim peynir
-1 tam ceviz ve 4-5 adet çiğ fındık
-1-2 dilim tam buğday ekmeği
Yanında Çay içecekseniz 2. Bardağı almayın tuvalet sıkıntısı yaşamak istemezsiniz.
STRES YÖNETİMİNDE NAPILABİLİR?
Hayatımızın hemen hemen her alanında olan bir durum stres. Ve sadece zihinsel olarak değil, fiziksel olarak da vücudumuza zarar veriyor. Özellikle sınava hazırlık döneminde, öğrenciyken daha da önemsemesi gerekli.
-Stresli olunca adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarının kandaki düzeyi artar. Bu da kan basıncının artmasına (tansiyonun yükselmesine) sebep olur.
-Kortizol hormonu ise karın ve üst gövde kısmında yağlanmayı arttırır.
Stresi azaltmak için:
-Beslenmenizde balık, yağlı tohumlar(ceviz, badem v.b), yumurta, kakso otanı yüksek bitter, yeşil yapraklı sebzeler, muz, taze meyveler, hindi, papatya ve kuşburnu çayı gibi serotonin içeren ve antioksidan özelliği olan besinlere yer verin.
-Düzenli ve yeterli uyumaya dikkat edin.
-Tükettiğiniz şeker, tuz miktarını azaltın.
-Fiziksel aktivitenizi ve su tüketimizi arttırın.
Stres anında bıkkınlık ve isteksizlik artar, uykuya eğilim azalır. Dolayısıyla sınav öncesi düzenli uyumak ve uyku alınmış şekilde sınava girmek de çok önemlidir. Stresi azaltmada C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini artırdığı ve stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin meyve ve sebzeler sıkça tüketilmelidir. Örneğin portakal, kivi, patates, biber, havuç, brokoli gibi sebze ve meyveler C vitaminince zengindir. Özellikle balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşilbiber, kivi, portakal, kuşburnu mutlaka haftalık ve günlük beslenmenizde yer vermeye çalışın.
En önemlisi geleceğinizle ilgili önemli dönüm noktaları olsa da, sınavlar her şeyin sonu demek değil. Bu sınavlarda başarılı olunmaması ileride başarısız olacağınız anlamına gelmiyor.
Geleceğinizin mimarı siz olacaksınız. Bu güç, azim ve inanç eğer içinizdeyse hayallerinize ulaşmanıza hiçbir şey engel değil. Ve her şeyin başı sağlık, iyi olun iyi hissedin. Sağlıkla, başarıyla kalın..
YORUMLAR