Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
admin

ACİL TOPLANMA ALANLARIMIZ YOK

Merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6.8’lik deprem bir çok il gibi Batman’da da ciddi bir şekilde hissedildi.  Deprem anında ne yapacağımızı şaşırdık. Yaklaşık 40 saniye süren deprem esnasında evin içinde dolanmaktan başka bir şey yapamadık. Sarsıntı durduktan sonra binayı terk ettik. Dışarı çıktık çıkmasına ama dışarı da çok mu güvendeydik?

Hayır bence evin içinde kalsaydık daha güvende olurduk.  Batman’da doğru dürüst bir toplanma alanı yok. Evi terk ediyoruz ama binanın altında bekliyoruz. Bina yıkıldığında nasıl kurtulacağız onu kimse hesap etmiyor. Bu tür durumlar için her mahallede Acil Toplanma alanları olması gerekiyor. Ama Batman’da toplanma alanları bir elin 5 parmağını geçmiyor. O kadar aç gözlü rantçı ve fırsatçı olmuşuz ki, 50 metrekareyi bile betonlaştırıyoruz. Nefes alamaz olduk. Yeni yerleşim yerleri ferah olabilir ama Gap mahallesi gibi mahallelerde binaları birbirine bindirmişler. Deprem anında vatandaş ne yapacağını bilemedi. Arabası olan çoluk çocuğuyla açık alanlara gitti.  Ama arabası olmayan bir çok kişi gecenin soğuğunda binaların altında beklemek zorunda kaldı. Bu tür durumlarda her mahallede nüfus yoğunluğuna göre toplanma alanları olması gerekiyor.

PEKİ TOPLANMA ALANI NE DEMEK?

Bir afetin yaşanmasının ardından hayatta kalanların yaşamlarına devam etmeleri ve olası kayıpların da azaltılması için iki önemli kavram bulunuyor.Bunlardan ilki tahliye yolları. Bu yollar, depremin ardından kurtulanların temel ihtiyaçlarını karşılayacakları güvenli alanlara ulaşmalarında çok kilit rol oynuyor.İkincisi de toplanma alanları. Sadece deprem riskine karşı değil, yangın gibi diğer afet durumlarında da insanların güvenli kalmasını ve temel ihtiyaçlarına ulaşmasını sağlayacak şekilde tasarlanmış bölgelere toplanma alanı deniyor.

Deprem riski gözetilerek tasarlanan toplanma alanlarının belli kriterleri bulunuyor.

Uluslararası standart, kişi başı 1,5 metrekarelik bir alanın sağlanması yönünde. Toplanma yerleri düzenlenirken, deprem sonrası bir toplanma alanına ulaşacağı tahmin edilen kişi sayısına göre yapılan hesaplamayla belli bir bölge için gereken kişi sayısının gözetilmesi gerekiyor.

Toplanma alanları 7 kritere göre belirleniyor ve bu kriterleri şöyle sıralıyor: Bölgedeki nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması gerekiyor.

Dilerim yakın zamanda her mahallede nüfus yoğunluğuna göre acil toplanma alanları oluşturulur. Gerekirse binaları yıksınlar! Yetkililerin bu hayati konuyu dikkate alması gerekiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER