Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
admin

BUGÜN ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ

Çocukların sağlıktan beslenmeye, eğitimden korunma ve barınmaya kadar tüm haklarını koruma altına alan çocuk hakları sözleşmesi ne yazık ki günümüzde gereken değeri görmüyor.

İnsan hakları kavramının içinde düşünülmesi gereken çocuk hakları, günümüzde gelişmiş ülkelerde iyi bir şekilde korunurken, gelişmemiş ülkelerde çocuklar sömürüye uğramaktadır.

Beslenme ve barınma gibi en temel ihtiyaçlardan dahi mahrum bırakılan çocuklar, eğitim hakkından da uzak kalmaktadır.

Türkiye’nin 1995 yılında yürürlüğe koyduğu Çocuk Hakları sözleşmenin toplam 54 maddesi bulunuyor.

 Bu maddelerde ayrımcılıkla mücadeleden tutun da, kimlik, bakım, özgür düşünme, cinsel istismar ve suç işleyen çocukların topluma kazandırılmasına ilişkin birçok konu ele alınmaktadır.

Gelişmiş olarak nitelendirdiğimiz ülkeler sözleşme maddelerini uygulama konusunda bizim gibi gelişmekte olan ülkelere nazaran daha iyi durumdalar.

Özellikle eğitim, koruma ve cinsel istismar başlıkları bizden çok daha iyi konumda oldukları başlıklardır.

Sadece kendi ilimizi ele alırsak burada yaşayan çocukların hangi şartlar altında yaşadığını görmemiz yeterli olur.

Gece geç saatlere kadar sıcak ve soğukta aileleri tarafından sokaklarda çalıştırılan veya dilendirilen çocuklarla ilgili her hangi bir çalışma yapıldığını görmüyorum.

Yapılıyorsa da dört duvar arasında konferans veya seminer bilemedin bir basın açıklamasıyla bu çocuklar gündeme getirilir.

Yakın zamanda ilimizde yaşanan bir olayı paylaşmak istiyorum. Kamuoyuna da yansıyan bu olayda gece saatlerinde trafik ışıklarında otomobil camlarını silen çocuklara yönelik polis memurları bir çalışma yaptı.

Polis çocukları almaya çalışırken bir çocuğun korkup ağlamaya başlaması çevredeki vatandaşların tepkisine neden oldu.

 Anlamadığım konu şu toplum olarak bu çocukları sokaklarda çalıştıran anne babalara neden tepki göstermiyoruz?

O saate kadar çocuğu her türlü tehlikeyle baş başa bırakan anne babaya tepki göstermemiz gerekirken görevini yapan polis memuruna tepki göstermemiz ne kadar doğru?

Bu olay sadece kamuoyunun gördüğü veya duyduğu bir olaydı.

 Peki o olaydan sonra ne değişti? Çocuklar yine ışıklarda ellerinde bir şeylerle dilendiriliyor. Bu işin çözümü düzenli kontrollerdir.

Kurumlar polis ekipleriyle birlikte ekip kurup düzenli olarak ışıklarda çalışan veya sokakta çalıştırılan  çocukları toplayarak bu çocukların ailelerine işlem yapmasıdır.  

İkinci kez aynı olayla karşılaşıldığı zaman çocuk aileden alınarak devlet korumasına alınması gerekir. Çünkü o çocuk kendi isteği ile sokaklarda çalışmaz.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER