Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
admin

KASIMDA DİYET BAŞKADIR

Mevsimlerden sonbahar ve aylardan Kasım..  Kasım ayı sonbahar mevsimini geride bıraktığımızın habercisi, kış aylarına merhaba demek .  Günler kısalır; sabah karanlıkta evden çıkılır akşam aynı karanlıkta eve dönülür. Havalar soğumaya başlamış olabilir, güneş yüzünü daha az gösteriyor olabilir ama bu hiçbir şey için engel değil elbette.

 Kasım ara dönem sınavlarının; yıl sonu hedeflerini tutturmak için geceli gündüzlü çalışmanın ayı. Kasım şıklık, fitlik. Kasımda kendiniz ile ilgilenin; kendinize bakın; stil sahibi olmaya başlayın. Kilo almaya elverişli bu zamana dikkat edin ve biyerden başlayın. Yürüyüş ve spor yapmaktan korkmayın! Havaların soğuması, günlerin kısalması hareketsiz bir yaşama davetiye çıkarıyor ve sonucunda kilo almalar kaçınılmaz oluyor.  Ayrıca vücudun su ihtiyacı ne kadar azalsa da kilo kontrolünü sağlamak amacıyla günde 2-2,5 litre su tüketilmeli. Su tüketiminde zorluk yaşayanlar, günlük olarak içecekleri suyu tarçın, karanfil veya limon ile aromalı hale getirerek tüketim kolaylığı sağlayabilir.

Sağlıklı beslenmenin en önemli kurallarından birisi besinleri, sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmektir. Peki bu dönemde ne yenilip içilmeli?

Kasım ayında hangi meyveler yenir?

Özellikle grip ve soğuk algınlığı gibi mevsim geçişinde yaşadığımız hastalıkları önleminin yolu,  bol meyve tüketmekten geçiyor. Meyveler, antioksidanlar, vitaminler ve potasyum bakımından zengin. Mandalina, greyfurt, Trabzon hurması, elma, armut, muz, kuşburnu, ayva, nar, balkabağı…

Kasım ayında hangi sebzeler yenir?

Özellikle sebze tüketimi, vücut direncinin düşmemesi için çok önemli. Kasım ayında tüketmemiz gereken sebzelerin çoğu bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler arasında yer alıyor ve lif içeri ile daha doyurucu. Bağırsak sağlığı için de önemli. Yer elması, kereviz, pırasa, beyaz lahana, kırmızı lahana, brüksel lahanası, kırmızı turp, karnabahar, havuç, ıspanak, şalgam, pancar…

Yemişler: Kestane, muşmula, ceviz…

Kasım ayında hangi balık türleri yenir?

 Balık içerisinde omega 3 başta olmak üzere A, B2, B3, B12, D ve E vitaminleri ve folik asit, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum bulundurur. Bu yüzden balığı sofralarımızdan eksik etmemeli. Uskumru, lüfer, palamut, torik, tekir, hamsi ve çipura. Yanına soğan ve yeşillikle bağışıklık için ve kilo kontrolü için çokça önerdiğimiz bir menü olur.

Not: Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı vb. sebzeler dört mevsim boyunca yetişir. Bazı sebze ve meyveler yörelere göre daha erken veya daha geç yetişebilir.

Bölgesel şişmanlıklar ve birtakım pişmanlıklar söz konusu olmasın diye uyarıyorum; ‘’ Yemeği abartmayın, sağlıklı beslenin ve egzersizi ihmal etmeyin.’’ Hayatınızdan stres ve üzüntü uzak dursun; huzur ve mutluluk sizinle olsun. Kendinize ve sevdiklerinize iyi davranın, sağlıkla kalın…

instagram : @dyt.hulyaozel

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER