Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

KADINLAR VE İHTİYAÇ ORTAMLARI

Kadınların hakları ve sosyal hayatları hakkında herhangi bir düşüncemiz yok bu yazıda… Genel manada karşılaşılan şiddet olayları, istismar vakaları, maddi problemler, sosyal ve özlük hakları ile çalışan kadınların sorunları hakkında ayrı ayrı yazılacak tonlarca makale var. Başka yazılarda ve başka olaylar örgüsünde yazdığımız veya yazacağımız şeyler çok…

Diğer önemli konuların yanında dile getirilmesi gereken bir konu olarak günlük hayatın ev ortamında, sokakta, alış-verişlerde, ulaşım ortamlarında karşılaştıkları bazı ayrıntıları vurgulamak gerekiyor. Kadınların günlük hayatta ve ev dışında bulundukları yerlerde ihtiyaç duydukları bazı gereksinimlerin dile getirilmesi konusunda detaylara değinmek lazım.

Kadının günlük yaşam alanlarında edindiği yer üst seviyelerde. Özellikle iş hayatına atılmak, eğitim hakkını kullanmak, erkeklerin yüklendiği sorumlulukları ve meslekleri edinmek, iş hayatına atılmak ve gelir elde etmek,sosyal etkinliklere katılma durumudış dünyanın sadece erkek olgusu üzerine kurulu düzenini değiştirmenin zamanının geldiğini bize gösteriyor.

Ne gibi ortamlar ve ihtiyaçlar mı?

Çalışan, meslek sahibi kadın-kızların kurum ve işyeri açısından sahip olduğu olanaklar temel ihtiyaçlarının giderilmesinde uygun koşulları sağlıyor. Kurumlar ve işyerleri insanların temel ihtiyaçlarının giderilmesinde yeterli donanıma sahip olmakla birlikte aynı uygun şartları sokakta veya sosyal alanlarda bulmak mümkün olmamakta.

Sadece çalışan kadın veya kızlar değil, alış-veriş ve gezi amaçlı da olsa ev dışında saatlerini geçirmek zorunda kalan kadınların-kızların yaşadığımız ortamda ihtiyaçlarını giderebileceği mekânlar ne kadar mevcut acaba?

Bir de çocuğu olan bayanların kendi ve çocukları ile ilgili temel ihtiyaçları düşünüldüğünde, sorun karmaşık hale bürünmeye başlıyor.

Lavabo ihtiyacı ve su ihtiyacı başta olmak üzere çocuklarının emzirilmesinden, altını temizlemeye, dinlenmekten sıcaktan korunmaya kadar kullanabilecekleri kaç yer var?

Kendi ihtiyaçları olan dinlenme, üzerine çeki-düzen verme, gerekiyorsa ibadet etme amacıyla abdest ve namaz faaliyetlerini yerine getirme noktasında rahatlar mı?

Batman Park ve World-Mar gibi büyük alış-veriş mekânları dışında temel ihtiyaçların giderilmesinde kullanılabilecek hiçbir ortam mevcut değil. Camiiler alternatif olmakla birlikte, bu ibadet mekânlarının da kadınlara göre düzenlenmesi lazım.

Diyarbakır Caddesinin uzun şeridi, Dört Yol mevkii, Eski Mum-u Zin Parkı’ nın kavşağı, Gülistan Caddesi ile eski Cumhuriyet Meydanı ile Gök Taksi mevkiine kadar olan istikamette sayısız esnaf ve alış-veriş ortamları olmasına rağmen, ne yazık ki,hem kadınların hem de sahip oldukları çocukların ihtiyacını giderecek herhangi bir nokta yok!

Artan şehir nüfusu, işyerlerinin çoğalması, artan tüketim oranı, kadınların her geçen gün evlerine olan kazanç katkıları ve sosyal faaliyetler nedeniyle dış dünyaya giren erkek-kadın için insan tabiatına ve temel ihtiyaçlara cevap veren mekânlar zorunluluğumuz oldu.

Kadınların özel ihtiyaçları ile çocuklarının temel gereksinimlerinin giderilmesi konusunda merkezi yerler belirlenmeli ve hizmete sunulmalıdır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER