Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

TREN ULAŞIMI

Ulaşım konusunda güvenli yolculuk en önemli kriterdir. Çünkü insan canı taşımak ve koruyucu önlemlerle varılacak yere uluşmak kolay değil.

İşin içerisinde çok unsur var. Öncelik, can güvenliği ve hayatta kalmak iken takip eden unsurlar nakil malları, araç güvenliği, yol koşulları, trafik kural ve işleyiş düzeni gibi diğer etmenler de ulaşımın sağlıklı yürütülmesinde karşımızda duran noktalar.

İlimiz itibariyle ulaşım ağı çok yönlü bir görüntüye sahip. Kara ulaşımında araçların zenginliğinin yanında, Hava ulaşımşartları da önemli bir yük altına girerek insana hizmet sunma çabaları gösteriyor.Ama uzun yıllardır Tren taşımacılığı ve yolculuğu ilimizin vaz geçilmez bir alternatifi haline gelmiş durumda.

Ama gelişim ve değişime ayak uydurabildi mi?

Ne yazık ki klasik tren taşımacılığı konusunda sıkıntı olmamakla birlikte, yolcu taşımacılığında yıllar geçtikçe hem sefer sayısının düşüklüğü hem de ulaşım imkânları geri planda kaldı.

Kurtalan Ekspresi gibi şarkılara bile konu olmuş ulaşımHattı’ nın insan taşımacılığında yeterli seviyede olmaması önemli bir eksiklik. Geçmişte sefer sayısının çokluğu ve her gün Diyarbakır üzerinden İstanbul’ a kadar yapılan yolculukların en faydalı yönü Batman-Diyarbakır arası olan yolculuk kısmı idi. Halen sabah erken saatlere ilk seferini yapan ve akşam Diyarbakır’ dan geri gelen tren yolculuğuna olan talep az değil.

Kent merkezinde kalması ve demiryolu hattının yaratabileceği tehlike göz önünde tutulması sefer sayısının azlığı için neden olsa da nüfusu artan şehrimizin insanlarına güvenli bir yolculuk sağlamak zorunluluğumuzdur.

Çünkü ulaşım sektörünün en güvenilir ve kaza oranı en düşük olanı Tren taşımacılığıdır. Ayrıca normal taşıma araçlarının kaldıramadığı veya alamadığı en ağır, en büyük yükleri ve kargo mallarının trenin tek başına ve az bir masrafla yapabildiğini belirtmek gerekiyor.

Karayolları şartlarının hiç de uygun ulaşım olanağına sahip olmadığını vurgulamak gerekirse, meydana gelen kaza oranlarının çokluğuna engel olunamadığı ortada. Çünkü ilimize ulaşım sağlayan dört anayol var ve her gün binlerce araç filosu giriş ve çıkış yaparak hareketlilik yaratmakta.

Diyarbakır Yolu, Silvan-Kozluk hattı, Hasankeyf Yolu ve Beşiri-Siirt Yolu için sağlam ve kaliteli bir ulaşıma sahip oldukları söylenebilir mi?

Hayır… Zira çukurlar, dar yol, zemin yetersizliği, bitirilmeyen ana hat, bölünmüş yollar gibi ilimize gelen veya ilimizden gidenler için yollar tam bir stres kaynağı. Hava ulaşımı seçeneklerin biri olmakla birlikte, demiryolları ulaşımına ağırlık verilerek yeni seferler düzenlenmelidir.

Çözüm de Tren yolculuk ve taşımacılığının aktif kullanımı olacaktır. Karayolları ulaşımı kadar tren ulaşımını da artırmak ve demiryollarını daha çok kullanmanın alt yapısını oluşturmak lazım. Batı illerinin ve büyük kentlerin yanı sıra diğer ülkelerin sınırsızca kullanmaktan kaçınmadığı bir ulaşım türü olarak demiryolu taşımacılığının kısa ve uzun yolculuğunun sağladığı nimetten faydalanmanın yolunu bulmak sağlıklı olur.

Ocak ayı sonrası son aylarda demiryolları taşımacılığının yolcu kapasitesinin 130bine yaklaştığı tespit ediliyor.

Taşıdığı insan sayısının çokluğu, aldığı yük ve bagaj oranı, kaza riskinin düşük olması, sağladığı rahatlık ve dinlenme olanağı sayesinde ulaşımda önemli bir alternatifimizdir. Ocak ayı sonrası özellikle artan Uçak Bileti ve Otobüs seferleri fiyatları nedeniyle Demiryollarına yönelen bir yolcu trafiğinin olduğu görülüyor.

Fiyatların çok makul olduğu tren yolculuğunun vatandaşlar açısından sağladığı kolaylık, rahatlık ve güvenlikdurumu kısa mesafeli ve uzun süreli seferleri huzurlu tamamlamaya yol açtığı ortada.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER