Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Diyarbakır’da tarihi camilerin tuvaletlerinin ücretli olmasına halktan tepki

Diyarbakır’da uzun zamandır ücretsiz olan tarihi camilerin tuvaletlerinin ticarethane gibi işletilip 10 TL ücret alınması, vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Diyarbakır'da uzun zamandır ücretsiz

İslam aleminin 5’inci Harem-i Şerif’i olarak kabul edilen Diyarbakır Ulu Cami başta olmak üzere kentteki yaklaşık 10 tarihi camii tuvaletlerinin 5 yıl aradan sonra tekrar ücretli hale getirilmesi halkın tepkisini çekti.

Diyarbakır’da daha önce ücretsiz olarak hizmet veren tuvaletler, belediye personelinin geri çekilmesiyle birlikte Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarıldı.

İhaleyi kazanan özel firmalar, tuvaletlerin işletmesini devralarak 10 TL ücret uygulaması başlattı.

“Çocuklardan bile tuvalet ücreti alınıyor”

Dini mekânlarda temel ihtiyaç alanlarının ücretsiz olması gerektiğini ifade eden Ayaz Dervişoğlu, 10 TL ücret uygulamasına tepki gösterdi.

Bazı vatandaşların tuvalete 10 TL verecek maddi imkana sahip olmadığını belirten Dervişoğlu, “Camilerimiz ticarethaneye dönüşmüş. Sadece tarihi camilerin değil, hiçbir cami tuvaletinden ücret alınmamalı. Buraya gelip de maddi durumu olmayan birçok insan var. Çocuklar tuvalete gitmek istiyor, onlardan bile ücret alınıyor. Bu caminin tuvaletleri de tarihi olduğu için görmek istedim. Tuvaletlere bakmak için içeri girdim, çıktım, benden para istediler.” diyerek tepki gösterdi.

“Millet fakir, bunu bile ödeyecek güçleri yok

Gün içinde sıkça tuvalet ihtiyacı olduğunu söyleyen Said Güner, her kullanım için ayrı ücret ödediğini söyleyerek tepkisini dile getirdi:

“Memleketin derdi çok. Geçen seneden beri camii tuvaletlerinin ücreti yoktu. Tuvaletlerin içi pis suyla doluyken kalkıp benden para istiyorlar. Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Yönetim yok, soran yok… Bu ne hal böyle? Memleket büyük ama sahibi yok. Biz bu camilerin tuvaletlerinden alınan ücretlerin kaldırılmasını istiyoruz. Millet fakir bunu bile ödeyecek güçleri yok.”

“Tuvaletlerden ücret alınması güzel bir izlenim bırakmıyor”

Hem yerli hem yabancı turistlerin uğrak noktası olan Ulu Cami ve kentteki diğer camilerden ücret alınmasının kötü bir izlenim bıraktığını İfade eden Muhammed Hüseyin Burak ise yetkililere çağrıda bulunarak bu karardan geri dönülmesini istedi.

Burak, “Diyarbakır’da tarihi camilerimiz genel olarak fazla. Daha önceleri bu camilerin tuvaletleri ücretli değildi. Sadece biz Diyarbakırlılardan değil, turistlerden de alınıyor bu tuvalet ücretleri. Genel olarak misafirperver bir halkız. Tuvaletlerden ücret alınması güzel bir izlenim bırakmıyor. Bu sorunlu bir durum. Bu durumun yetkililerce düzeltilmesi lazım. Parası olan var, olmayan var. Allah’ın evi yerleşkesinde bulunan tuvalet ve lavaboların ücretli olması kabul edilir bir durum değil.” dedi.

“Camii tuvaletlerini mafyalar mı işletiyor ki gelen gidenden para alınıyor”

Camilerdeki tuvaletlerin temizlik ve bakım adı altında birilerine ihale edildiğini belirten Tosun Kaya “Biz camilerin tuvaletlerinden alınan ücretlere karşıyız. Bunu sıradan birilerine ihale edilip verilmesi de kabul edilebilir değil. Bu alınan ücretleri camii ihtiyacı için de karşılamıyorlar. Birileri camii tuvaletinden kazanıyor, kazandığını da cebine atıyor. Camii Allah’ın evi, tuvaletleri de ücretsiz olsun. Yetkililer camilerin temizliği ve bakımına görevli tayin etsin. Kimi vatandaş var, cebinde tuvalete verecek parası yok. Bu camiler tarihi olduğu gibi lavaboları ve tuvaletleri de tarihi. Tarihe bakmak için gelen turistlerden bile para alınıyor. Camilerin tuvaletlerini mafyalar mı işletiyor ki gelen gidenden para alınıyor. Ücretsiz olduğu zamanlarda isteyen istediği zaman abdestini alıyordu.” ifadelerini kullandı.