İlk Yardım Eğitmeni Pekince, karbonmonoksit zehirlenmesinin tehlikelerine dikkat çekti ve bu zehirlenmenin özellikle kış aylarında arttığını belirtti.
Zehirlenme belirtilerinin başta aşırı yorgunluk, halsizlik, bulantı ve baş dönmesi gibi genel semptomlar olduğunu ifade eden Pekince, zehirlenme belirtilerini tanımanın ve doğru müdahalede bulunmanın hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.
Zehirlenme durumunda ilk yapılması gerekenin, kendi güvenliğimizi almak olduğuna vurgu yapan Pekince, olay yerine müdahale ederken dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
“KIŞ AYLARINDA ÇOK SIK KARŞILAŞILAN BİR ZEHİRLENMEDİR”
Karbonmonoksitin kokusuz, renksiz ve tatsız bir gaz olup, insanı fark ettirmeden zehirlediğini dile getiren Pekince, “Karbonmonoksit zehirlenmesi, hidrokarbon yanması sonucu ortaya çıkan, kokusuz, renksiz, tatsız ve rahatsız edici olmayan bir gazdır. Özellikle kış aylarında çok sık karşılaştığımız bir zehirlenme türüdür. En fazla yangınlarda, kapalı otoparklarda, derin kuyularda ve kömür ve doğal gaz ısıtıcılarından kaynaklı zehirlenebiliyoruz.” dedi.
“KİŞİ ZEHİRLENDİĞİNİN FARKINA VARMIYOR”
“Genel olarak zehirlendiğimiz zaman bunu fark etmiyoruz” diyen Pekince, “Karbonmonoksit zehirlenmesine toplumda sessiz katil derler. Çünkü kana, oksijenden 280 kat daha hızlı bir şekilde karıştığı için insanı zehirliyor, ancak insanlar zehirlendiklerinin farkına varmıyorlar. Tabi bu zehirlenmede en çok etkilenen organlar, oksijene en fazla ihtiyacı olan organlar oluyor. Bunlar beyindir, kalptir.” diye konuştu.
“GÜVENLİĞİMİZİ ALMADAN HİÇBİR OLAYA MÜDAHALE ETMEMELİYİZ”
Zehirlenen insanlarda bazı belirtilerin ortaya çıktığını söyleyen Pekince, “Karbonmonoksit zehirlenmesinin en büyük belirtileri aşırı yorgunluk, halsizlik, uyku hali, bulantı, kusma ve giriptir. Peki bizler ya da yakınımızdaki biri karbonmonoksitten zehirlendiği zaman ne yapmamız lazım? Burada yapacağımız en önemli şey kendi güvenliğimizi almamızdır. Kendi güvenliğimiz olmadan bizler hiçbir şekilde, hiçbir olaya kesinlikle müdahale etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“EN ÖNEMLİ ŞEY KENDİ GÜVENLİĞİMİZİ ALMAMIZDIR”
Bolu’daki yangın faciasına da değinen Pekince, “Bolu’daki yangında kurtarma olayında bazı vatandaşlarımız da kendi güvenliklerine dikkat etmedikleri için maalesef hayatlarını kaybettiler. O yüzden ilk yapacağımız ve en önemli şey kendi güvenliğimizdir. Bu bizim için çok önemli bir husustur. Kendi güvenliğimizi aldıktan sonra örneğin bir evde yangın var. Burada yapacağımız ilk şey, dumana maruz kalan kişiyi oradan hızlı bir şekilde çıkarmamız lazım. Olay yerine rahat bir şekilde girip çıkacağımızı düşünüyorsak birkaç nefes birden alıp vermek, ondan sonra ıslatacağımız bir bezle ağız ve burnumuzu kapatıp olay yerine girip, hastayı alıp hızlı bir şekilde çıkarmamız lazım.” dedi.
“OLAY YERİNDE FAZLA KALMAMALIYIZ”
“Olay yerinde fazla kalmamak gerekiyor” diyen Pekince, şöyle devam etti: “Çünkü kaldıkça karbonmonoksite maruz kalacağız ve bunun sonucunda kendimiz de zehirleneceğiz. Bu ölüme bile sebep olabilecek bir durumdur. Varsa gaz maskelerini kullanabiliriz. Veya olay yerine girdiğimiz zaman hızlıca pencereleri açıp içerinin havalanmasını sağlayabiliriz. Hastayı olay yerinden çıkardıktan sonra, hastayı rahat nefes alacağı bir pozisyona getirmemiz lazım. Nefes alışverişlerini kontrol etmemiz lazım. Eğer nefes alıyorsa yarı oturur pozisyon, eğer hastanın bilinci yoksa yaşam desteğini uygulayıp en yakın hastaneye götürmemiz gerekiyor.”