Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Son 5 yıla göre anız yangınlarında ciddi bir azalma oldu

Buğday ve mısır hasadının ardından tarlalarda kalan anızların yakılmaması için Valilik öncülüğünde yapılan çalışmalara Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Jandarma, Emniyet Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlüğü ve İtfaiye destek vermektedir.

Buğday ve mısır hasadının

 

Anız yangınları ile mücadele kapsamında başlatılan çalışmalar ile anız yangınlarının zararlarının önlenmesi, sağlıklı yaşama destek olmak ve anız yangınlarının oluşturduğu çevre kirliliğinin önüne geçmek hedeflenmektedir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından anız yakanların “Yerel Kaynaklı Tarımsal Desteklemelerden” 5 yıl men edilmesi konusunda komisyon kararı alındı.

Ayrıca anız yangınları ile mücadele, saha kontrolü ve gerekli koordinasyonu sağlamak üzere iki teknik ekip oluşturularak, Silvan ve Bismil ilçelerinde bulunan ilgili kurumlar ile koordineli çalışmalar yapılmakta olup, anız yangınlarının önlenmesi ve insanların bilinçlenmesi için hazırlanan görselleri Batman Belediyesi tarafından duraklara ve şehrin gözde yerlerine asım işlemi gerçekleştirildi. Ayrıca Batman merkez ve ilçelerindeki 107 köyde bilgilendirme çalışması yapılmış, anız yakılmaması ile ilgili Batman İl Merkez ve İlçelerdeki çiftçilere toplam 56.700 adet Kısa Mesaj (SMS) gönderildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce okullarda anız yangınları konusu ile ilgili eğitim çalışmaları ve Batman Müftülüğü tarafından camilerde gerekli duyurular yapılıyor.

Yapılan etkin çalışmalar sonucunda geçtiğimiz 5 yıla göre anız yangınlarında ciddi bir azalma gerçekleşti. Bu da Valiliğin almış olduğu tedbirler, uyguladığı programlar ile İl Müdürlüğü ve diğer kurumların koordineli çalışmaları sayesinde olmuştur.

Son yıllarda anız toplama ve balyalama çalışmaları neticesinde, toplanan mısır anız sapları hem biokütle enerji tesisleri hem de hayvan yemi sanayisinde kullanılmaya başlanmıştır. Bu da ülke ekonomisine katkı sağladığı gibi anız yangınlarının azalmasına da sebep olmuştur.

Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği ve anız dumanından arındırılmış temiz bir Batman Ovası için gerekli önlemler alınmaya devam edilecek. (Valilik Basın)