Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

TARIM VE İNŞAAT FUARLARI

Üretilen malların veya hizmetlerin, gelişen ve değişen bilgi donanımının ve teknolojik yapılanmanın satılması konusunda pazar yaratması amacıyla, işbirliği sağlanması için ticari ilişkilerin kurulmasına mekân olan ve belli tarihlerde düzenlenen etkinliklerin bütünü Fuar tanımı içerisine girer.

Fuarların bir de amacı vardır: Ticari faaliyetleri artırarak ekonomik etkinlikleri kazanç yönünde düzenlemek.

Bir araya getirilen sektör temsilcilerinin tanışmasını, ticari ilişkileri yoğunlaştırmalarını, yeni satış pazarı oluşturmalarını, sipariş zemini oluşturacak dağıtım merkezi ve bayilik arayışlarına yanıt bulmak ve yeni ürün tanıtımlarını yapmak diğer amaç ilkeleri arasında bulunur.

Bu amaçlarla bölgesel, ulusal ve uluslararası fuarların düzenlenmesi yılın belirlenen aylarında ve haftalarında etkinlikler halkası şeklinde takvime bağlanır.

Sonuçta ortaya çıkan faydalar da ürünün tanıtımını sağlaması, rakip kişi ve firmaların bilinerek ortak hareket eylemleri belirlenmesine fırsat tanıması, sektör elemanları ile direkt ilişki kurmak ve müdahale imkânı vermesi, ortak bir çatı altında her türlü devlet desteğini sağlayan birlikteliği oluşturması olmakta.

Tarım, yüzyılların birikimini özünde barındıran ve dini, ticari, kültürel, ekonomik alanların merkezi olmuş bereketli Anadolu topraklarının vaz geçilmez alanı olarak müthiş bir geçmişe sahiptir. Verimli toprakların yanında yer altı ve yer üstü sermayesi ile zenginlik kaynağı olmayı becermiş bölgemizin tarım ve hayvancılık konusunda günümüzde yaşadığı kısırlığı anlamak zor geliyor.

Bereketini üzerinde barındırdığı insanların değerinden ve dini motiflerinden alan tarıma çok uygun toprakların kullanılamayarak dışa bağımlılığa neden olan bir ekonomik kayıp doğurması, tartışılması gereken şeyleri işaret ediyor.

Tarımsal etkinliğin profesyonel temellere oturduğu günümüz teknolojik yapılanmanın araç ve yöntem trafiğinde zarar edecek üretim alanları hemen hemen yok gibi… Çünkü üretimin her aşamasında kazanç ve verimlilik ortaya çıkaracak çok fazla imkân var. Önemli olan değerlendirmek ve emek-gayret duygularını hareketlendirmektir.

Fuarlar yeni teknolojilerin takibi, yeni üretim yöntemlerinin yaygınlaşması, üreticiler arası işbirliği ve dayanışma, üretim kalitesini artıracak etkileşim ortamları yaratma, üretilene Pazar yaratma ve satışa hazır ürünlerin dağıtımının masrafını en aza indirme gibi fırsatların yakalanması için bulunmaz altın fırsatlar doğuruyor.

18-21 Ekim tarihleri arasında ilimizde düzenlenen ve son yıllarda anlam kazanarak değerinin farkına varılan Tarım fuarına, ülke içi ve ülke dışı şirketler, üreticiler, komisyoncular, ara elemanlar, sektör temsilcileri ve çiftçilerin katılım gösterdiği görülüyor.

Üretim aşamalarının ilk aktörü olan Çiftçilerin yanı sıra ürünleri toplayan ve mamul hale getiren şirket ve fabrikaların, pazarlamasını ve dağıtımını yapan ara elemanların ve tüketiciye ulaşana kadar devrede olan satış merkezi ile alış-veriş ortamlarının ortak konularda bir araya geldiği fuarda, amacın üretim-tüketim hareketliliğini artıracak kar paylarını yükseğe yönlendirmek olduğu görülüyor.

Aynı amacı güden ve 18-21 Ekim tarihleri arasında Tarım Fuarı ile iç içe bir program düzenlemeyi hedefleyen Batman İnşaat Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’ nın da hareketli gönleri ilgili sektör temsilcilerine yaşattığı görülüyor.

İnşaat, Yapı ve Dekorasyon alanlarında tüm gelişmeleri daha yakından görme olanağını bulan üreticiler, sektördeki yeni ürünleri ve son teknolojik yenilikleri doğrudan gözlemleme fırsatını yakaladılar. Yeni iş bulma olanağı da sağlayan fuarın sahnesinde sadece sektörde faaliyet gösteren temsilciler değil, aynı zamanda federasyon, üniversite, bilim çevreleri, Sivil Toplum Kuruluşları da bulunmakta.

Ayrıca düzenlenen etkinliklere katılımda son trendlerin ve model projelerin de görülmesi sağlandı. Hem kazanç kapısını ardına kadar açan hem de mesleki gelişimi ileri safhalara taşıyan fuarların, ortadan kaldırma eğilimi göstererek iş imkânları doğurması fark edilmeyen üstü kapalı faydalardan biridir.

İlimizin fuarlardan göreceği fayda ise dışa açılma ve Pazar bulma yönleriyle alakalı. Çünkü bölgede merkez konumda olan ve sonradan İl statüsü kazanmış şehrimizin gelir kaynağı olarak geçmişinde Tarım ve Hayvancılık bulunmakta. 90 sonrası İl olduktan sonra her ne kadar sanayi gelişimi yetersiz şekilde sağlanmaya çalışılmışsa da Çiftçilerin ve yerel yönetimlerin unutmaması gereken nokta büyük bir kazanç alanı olan Tarım etkinliğini şehrin kaderi haline getirmek olmalıdır.

Özellikle işsizlik oranlarının yüksek olduğu ve sanayi alt yapısının eksik kaldığı kentimizin maddi kazançlarının yollarını Tarım faaliyetleri üzerine kurgulamanın büyük katkılarını gelecekte görme şansına sahibiz.

Fuarların fırsat ortamları yarattığı ortak dayanışma ve gelişim modelleri sağlama amaçlı programların sürekliliğini temenni etmenin yanında eski çalışkan ve vefakâr çiftçi profilinin de ortaya çıkması için emek olgusunu hafızalarda canlandırmak gerekiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER