Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

IBAN üzerinden ödemelerde düşük kira göstermek sakıncalı olabilir

Emlak Uzmanı Fatih Topal, IBAN üzerinden yapılan kira ödemelerinin kayıt altına alındığını belirterek, kiracıların düşük kira bedeli göstermesinin hem kiracılar hem de ev sahipleri açısından sakıncalı olabileceğini vurguladı.

Emlak Uzmanı Fatih Topal,

Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle kira ödemelerini elden yapanlara yönelik cezalar artırıldı. Tebliğ, elden yapılan ödemelerde cezanın kira tutarının yüzde 10’u oranında olacağını öngörüyor. En az 5 bin lira olan ceza tutarı, önceki düzenlemeye göre artırıldı.

Yapılan düzenlemeye göre, kira ödemelerinin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale getirildi. Elden ödeme yapanlar, kira bedelinin yüzde 10’u kadar cezai işleme tabi tutulacak ve bu ceza en az 5 bin lira olacak. Daha önce bu oran yüzde 5 olarak belirlenmişti ve asgari ceza 3 bin liraydı. Düzenleme, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için geçerli olmakla birlikte üyesi olmayan kişilerin iş yeri ve konut kira ödemeleri de bu kapsama alındı.

Kiracılar, elden ödeme yaptıkları durumda bu durumu 5 iş günü içinde bildirdikleri takdirde cezai işlem uygulanmayacak. Ayrıca, yıllık ceza üst sınırı ise 20 milyon lira olarak belirlendi.

Yeni tebliğ, 1 Eylül 2024’ten itibaren yürürlüğe girdi ve kira ödemeleri konusunda daha sıkı denetimlerin olacağı belirtildi.

Emlak Uzmanı Fatih Topal, kira ödemelerinin elden değil artık IBAN sistemi üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi nedeniyle vatandaşların cezaya uğramamaları konusunda tavsiyelerde bulundu..

“Kiraların elden değil, banka üzerinden yatırılması zorunlu hale gelmiştir”

Topal, “Öncelikle, 2024 ve 2025 yıllarında devlet, kayıt altına aldığı her şey gibi kira bedellerini de kayıt altına almak için bu uygulamaya gitmiştir. Daha önce yalnızca belli bir miktar üzerindeki kira ödemeleri ve iş yerleri için geçerli olan uygulama, artık tüm kiralar için geçerli hale gelmiştir. Bu nedenle, kiraların elden değil, banka üzerinden yatırılması zorunlu hale gelmiştir. Banka üzerinden ödeme yapmayanlara 5 bin ila 15 bin TL arasında cezai işlem uygulanacaktır ve devlet bunun peşine sürekli düşeceğini belirtmektedir.” dedi.

“Açıklamanın kira olarak belirtilmesi ve dekontun saklanması önemlidir”

Ödeme yapılırken açıklama kısmına “kira” şeklinde ifade yazılmasını tavsiye eden Topal, “Bütün müşterilerimizin ve halkımızın bu konuya dikkat etmesini öneriyoruz. Kiraların elden değil, bizzat banka hesaplarına yatırılması büyük önem taşıyor. Özellikle açıklama kısmına ‘kira’ olarak yazılmasını tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde, yazılı beyan olmadığından ev sahibi, sizden tekrar kira bedeli alma yetkisine sahip olabilir. Bu durum, dolandırıcılar ve kötü niyetli ev sahiplerine fırsat vermektedir. Kiraların bizzat yatırılması, yatırılan tutara dair açıklamanın ‘kira’ olarak belirtilmesi ve dekontun saklanması önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Ufak bir kira artışı olacağını düşünüyoruz”

IBAN üzerinden yapılan ödemelerde kira bedelinin yazılıp tam tutarın gösterilmesini öneren Topal, “IBAN üzerinden yapılan kira ödemeleri de kayıt altına alındığı için, kiracıların düşük kira bedeli göstermesi hem kiracı hem de ev sahibi açısından sakıncalı olabilir. Dolayısıyla, IBAN üzerinden yapılan ödemelerde kira bedelinin yazılıp tam tutarın gösterilmesini öneriyoruz. Bu durumun kira fiyatlarına yansımasını ummuyoruz. Bunun karşılığında ufak bir vergi bedeli olduğu için, bu vergiler ödendiğinde ufak bir kira artışı olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kira talebinin eylül ile ekim ayı arasında yüzde 110 civarında düştüğünü belirten Topal, “Tayin dönemleri bittiği için, şu anda kiralarda herhangi bir hareketlilik yok. Bu dönemde kiralarda artış veya değişiklik beklenmemektedir. Özellikle 3 aydan sonra değişimleri göreceğiz” ifadelerini kullandı.