2024-2025 yeni eğitim öğretim yılı hakkında açıklamada bulunan Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şehmuz Önlü, eğitim ve eğitim çalışanlarının yaşadığı bazı temel sorunlara dikkat çekti.
Eğitim-Bir-Sen Batman Şube Başkanı Şehmuz Önlü, öğretmen açığı, ücretli öğretmenlerin istihdamı, mülakat uygulamaları ve yardımcı personel ihtiyacı gibi onlarca sorunun çözüm beklediğini söyledi.
“ÇÖZÜME KAVUŞTURULMAYI BEKLEYEN ONLARCA SORUN BULUNMAKTADIR”
Önlü, “Öğretmen açığı, öğretmen istihdamının bölgeler arası dengesiz dağılımı, iş güvencesiz ücretli öğretmen istihdamı, çalışma barışını ve iş motivasyonunu bozan sözleşmeli öğretmenlik ve mülakat uygulaması, yer değişikliği taleplerinin karşılanamaması, yasal düzenlemeye muhtaç kariyer basamakları sistemine süreklilik kazandırılamaması, ek ders ücretlerinin yetersizliği, okul yöneticiliğinin kariyer mesleği yerine ikincil görev olarak yürütülmeye çalışılması, okulların yardımcı personel ve bütçe sorunu gibi birçok konuda beklentileri karşılayan adımlar hâlâ atılmış değildir. Vakit kaybına tahammülü olmayan yapılması gereken çok iş, çözüme kavuşturulmayı bekleyen onlarca sorun bulunmaktadır.” dedi.
“BEKLEYEN 20 BİN ÖĞRETMENİN ATAMASI İVEDİLİKLE YAPILMALIDIR”
Eğitimlere hak ettikleri değerin verilmesi gerektiğini belirten Önlü, “Eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle özellikle öğretmen açığının olduğu eğitim kurumlarına öğrencileri öğretmensiz bırakmamak için atama kararnamesini bekleyen 20 bin öğretmenin ataması ivedilikle yapılmalıdır. Mülakat uygulaması kaldırılmadır. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması çok ciddi bir problem iken, atanacak öğretmen seçiminin mülakatla yapılması, yapılan mülakatlar çerçevesinde adayların kazanma ya da kaybetme nedeninin objektif bir şekilde izah edilememektedir. Öğretmen açığı sorununa çözüm bulunmalı eğitimin niteliğinin artırılması, okullar ve bölgeler arasındaki nitelik farkının kapatılması, okullarda boş ders kalmamasına ve sınıflarda sadece kadrolu öğretmenlerin bulunmasına bağlıdır.” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI CAYDIRICI ÖNLEMLER ALINMALIDIR”
Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik son bulmalı, kadrolu istihdam esas alınmalı, yer değişikliği talepleri karşılanmalı, mağduriyetler giderilerek kalıcı bir kariyer sistemi kurulmalı gibi konulara değinen Önlü, eksikliklerim giderilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanunu adını hak eden bir içeriğe kavuşturulması gerektiğini ifade etti. “İstihdamda güçlük çekilen bölgelerde cezbedici yöntemler hayata geçirilmelidir. Eğitim yöneticiliği liyakat ve kariyer ekseninde profesyonel bir meslek olarak yapılandırılmalıdır. Eğitim çalışanlarına yönelik şiddete karşı caydırıcı önlemler alınmalıdır. Öğretim yılına hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına ödenmelidir. Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılmalıdır. Hizmetli ve memurların hakları iyileştirilmelidir. Şube müdürlerinin sorunları çözülmelidir. İşgücü Uyum Programı, güvencesiz yapısı ve düşük gelir getirisiyle okulların temizlik sorununa çözüm olamaz. Okul kantinlerinde boykot ürünlerinin satışına izin verilmemelidir”
“OKUL KANTİNLERİNDE İSRAİL ÜRÜNLERİNİN SATILMAMALI”
Okul kantinlerinde işgalci israil ürünlerinin satılmaması, boykota katkıda bulunulması gerektiğini söyleyen Önlü, son olarak şunları söyledi: “Yerli ürünlere öncelik vermek, millî ekonomiye katkıda bulunmak ve yerli üreticiyi desteklemek demektir. Okul kantinlerinde israil ürünlerinin yerine yerli ürünlerin satılması, bu amaca hizmet edecektir. Bu çerçevede, okul kantinlerinde israil menşeli veya israilin Gazze katliamına destek açıklamasında bulunan yerli ve yabancı ürünlerin satışının yasaklanması sağlanmalıdır. Deprem bölgesindeki konut ihtiyacı, hayat kalitesinin bozulması ve zorunlu yer değişikliği gibi etmenler, eğitim ve öğretim üzerindeki olumsuz etkilerini hâlâ hissettirmektedir. Yeniden inşa ve kentsel dönüşüm uygulamaları çerçevesinde bölgedeki eğitim kurumu ihtiyacı hızla tespit edilerek giderilmeli, mevcut kurumların altyapıları ve kapasiteleri güçlendirilmelidir.”
Bülten