Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Su Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Batman’daki su kaynaklarının etkin

Batman’daki su kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılması, üst düzey koordinasyon ve iş birliği sağlanması amacıyla gerçekleştirilen İl Su Kurulu Toplantısı Vali Ekrem Canalp başkanlığında Valilik toplantı salonunda yapıldı.

Vali Canalp’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda; içme-kullanma suyu havzası koruma planlarının il bazında uygulanma durumu, içme suyu arıtma tesisleri durumu, içme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum, şebeke kayıpları ve bu hususlara yönelik çevresel altyapı çalışmaları ile ilgili yürütülen ve yürütülecek çalışmalar ele alınarak görüşüldü.

Konuşmasında insanoğlunun üç temel ihtiyacı olan gıda, su ve barınmanın hiçbir zaman değişmediğini ve süreç içerisinden de değişmeyeceğinin altının çizen Vali Canalp, “Bu temel ihtiyaçlardan bir tanesi olan suyun yönetilmesi ve suyun; hem gezegenin, ülkenin, tarımsal ihtiyaçlara uygun şekilde kullanılması son derece kıymetli ve değerlidir. Ve aynı zamanda korunması da bir o kadar kıymetli ve değerlidir.  Bu çerçevede Batmanımıza son iki yıl içerisinde yapmış olduğumuz bütüncül su yönetimi ile ilgili temel konuları sizlerle kısaca paylaşmak isterim. Bunlardan bir tanesi Batmanımızda şu anda 293 köyümüz var. Bazı köylerimiz suyu tabi cazibeyle temin ediyor, bazı köylerimiz ise yeraltı sondajlardan elde etmiş olduğu suyu kullanıyor.  Yani köylerimizin yarısı yeraltı sularına muhtaç durumdadır. Belde belediyelerimizin de büyük çoğunluğu yine yeraltı suyu kullanıyor. İlçe belediyelerimiz kısmen kaynak kullanan var, ama temelde yeraltı sularına muhtaçtır. Batman il merkezinde de çayın kenarına kurmuş olduğumuz keson kuyulardan 470 bin nüfuslu kentin su ihtiyacını elektrik kullanmak suretiyle karşılıyoruz. Bunun dışında organize sanayi bölgesi su ihtiyacını yine çayın kenarına kurmuş olduğumuz kuyulardan elektrikle su temin ediliyor. TPAO Bölge müdürlüğü onlar da kendi sondaj kuyularında su temini elektrikle temin ediyorlar. Kendi ihtiyacının yanında TÜPRAŞ ve BOTAŞ gibi kurumların da su ihtiyacını karşılıyor.  Bu duruma baktığınızda işin içinde çok sayıda aktör temel olarak da elektrikle yeraltı sularını tüketiyor durumdayız. Peki bu tablo nasıl bir tablo, bu tablonun en önemli unsuru maliyet.  Bu da yerel yönetimler üzerindeki maliyettir. Elektrik tüketerek su temin etmenin Batman’a maliyeti yaklaşık 300 milyon liradır.  Yani biz 300 milyon liralık yıllık elektrik tüketiyoruz. Suyu yer altında çıkarmak ve insani ihtiyaç ve endüstriyeli ihtiyaçları kullanmak. Bu işin birinci maliyetidir.  Bunun ikinci maliyet ise ulusal ekonomi üzerindeki maliyettir. En büyük kalem… Cari açığınızın en büyük kalemi enerji açığıdır. Elektrik ihtiyacımızın büyük bir kısmını da biz yurt dışında temin etmiş olduğumuz doğal gazı kullanarak temin ediyoruz. Yani her yıl Batman 300 milyon lira ulusal ekonominin cari açığına sebebiyet veriyor.  Bu durumda yapmamız gereken şey nedir? Bu tabloyu tersine çevirmektir. Yani cari açığa sebep olan su tüketimi değil, temin etmek için kullanılan enerjidir. Bunun yerine tabi cazibeyle, doğal akışla su temin eden bir sisteme dönmektir. Bunu yapabilmek için de Batman hafızasını bütüncül olarak ele alan bir sisteme giriştik” dedi.

Toplantıya; Vali Yardımcısı Şükrü Alperen Göktaş,  Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Havza Yönetimi Daire Başkanı Taner Kimençe,  Batman İl Tarım ve Orman Müdürü, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı, İller Bankası Diyarbakır Bölge Müdürü, İl Kültür Ve Turizm Müdürü, Batman Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü, Karayolları Bölge Müdür Yardımcısı, Meteoroloji 15. Bölge Müdürü Sağlık Müdür Vekili, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Vekili, DSİ Şube Müdürü, Karayolları Şube Müdürü, AFAD İl Müdür Vekili, Batman Ticaret Odası Başkanı, Batman Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü ile ilgili kurumların uzman personeli katıldı.

Bülten