Batman’da çiftçiler, önemli geçim kaynağı arasında bulunan mısır hasadına hazırlanırken, hasattan yüksek bir rekolte bekleniyor. Gözleri mısır alım fiyatına çevrilen çiftçiler, geçen sene yaşadığı hayal kırıklığını bu yıl yaşamak istemiyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan yaptığı açıklamada, üreticilerin yaklaşık birkaç hafta içinde mısır hasadına başlayacağını söyledi.
Bugünlerde mısırın fiyat piyasasının da oluşmasını beklediklerini ifade eden Doğan, resmi mısır fiyatının da iyi bir fiyat olarak açıklanmasını istediklerini belitti.
Mısır alım fiyatının ton başına 10 bin TL’nin altında olmaması gerektiğini kaydeden Doğan, aksi halde çiftçilerin üretim yapmaktan vazgeçeceğini anlattı.
Tarımsal üretim girdileri maliyetinin almış başını gittiğini dile getiren Doğan, bu nedenle mısır üreticisinin üretim yapmakta çok zorlandığını kaydetti.
Batman’da geçmiş yıllarda mısır üretiminin ortalama 80 bin dönüm civarında olduğunu, yaklaşık 120 bin ton civarında bir rekolte elde edildiğini aktaran Doğan, ancak geçen sene mısır alım fiyatındaki yüzde 5’lik artış nedeniyle ekim alanlarında biraz düşüş meydana geldiğini söyledi.
“BUĞDAYDAKİ HAYAL KIRIKLIĞINI MISIRDA YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”
Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alamaması nedeniyle bu yıl mısır üretiminin düştüğünü vurgulayan Doğan, “Ekiliş 65-70 bin dönüme düştü. Mısır üreticilerinin üretime devam etmesi için ya da kendini ekonomik olarak idame ettirebilecek bir şekilde mısır üretimi yapabilmeleri için bu sene daha iyi bir fiyat bekliyoruz. Üreticimizin buğday fiyatında beklediği ve yaşadığı hayal kırıklığını mısır da yaşamasını istemiyoruz.” dedi.
“TONU 10 BİN TL’NİN ALTINDA OLMAMALI”
Çiftçiler buğdayda ve geçen seneki mısır fiyatında yaşadığı hayal kırıklığını bu sene de yaşarsa mısır üretimini tümden bırakacağına dikkat çeken Doğan, şöyle devam etti: “Çünkü çiftçi üretim yapamayacak durumdadır. Dolayısıyla 15 gün sonra başlamasını beklediğimiz mısır hasadında bereketli bir yıl bekliyoruz. Ama buna göre fiyatlar geçen sene gibi düşük açıklanacaksa hiç açıklanmasın. Mısır üretimi ve piyasası kendi piyasasını oluşturacaktır. Çiftçilerin beklediği fiyat tonu 10 bin TL’nin altında olmamasıdır. Onun dışında zarar edeceklerini, kâr edemeyeceklerini belirttiler. Mısır üretiminin azalmaması için iyi bir fiyat beklentimiz var.” (İLKHA)