Ülke genelinde sıcaklıkların rekor seviyelere ulaşması ve bununla beraber eyyam-ı bahur günlerine de girilmesiyle yaşanan sıcaklık artışları beraberinde birçok hastalığı getiriyor.
Aşırı sıcak ve nemli havaların özellikle hipertansiyon, kalp yetersizliği ve kalp-damar hastalığı olan kişiler için ciddi risk oluşturduğunu vurgulayan uzmanlar, terleme sonucunda yaşanan sıvı kaybına bağlı olarak da kalp atış hızında artışlar olabildiğini ve vücudun dengesinin değişebildiğini belirtiyor.
Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havaların kalp sağlığı ve tansiyon hastalarının daha fazla etkilenebileceğini kaydeden değinen Dâhiliye Uzmanı Dr. Bayram Yıldız, kalp hastalarının belli saatler dışında dışarı çıkmamaları, güneş ve aşırı nemden kaçınmaları gerektiğine dikkat çekti.
“Bol bol sıvı tüketilmelidir”
Yıldız, sıcak havalarda özellikle sıvı kaybına neden olabilecek durumlardan kaçınılması gerektiğine vurgu yaparak, “Sıcak hava, vücut üzerinde özellikle ısı mekanizması üzerinde çok ciddi riskler oluşturur. Özellikle kronik hasta olanlarda daha fazla etki gösterir. Peki, nasıl korunmamız gerekiyor? Öncelikle bol sıvı tüketmemiz lazım. Özellikle yaşlı ve kronik hastaların, saat 11-16 arası dışarı çıkmaması lazım. Daha çok gölgede durulması lazım. Gerektiğinden fazla hareket egzersiz durumlarından kaçınılması lazım. Sıvı kaybına neden olabilecek durumlardan kaçınmak lazım Özellikle yaşlılarda sıvı kaybına bağlı böbrek yetmezliği, ciddi tansiyon düşkünlüğü gibi durumlara yol açabilir. O tarz hastaların biraz daha dikkatli olması lazım.” şeklinde ifade etti.
“Sıcak çarpması sonucu birçok hastalık meydana gelebilmektedir”
Yetişkinlerde sıcak çarpmaları sonucunda oluşan rahatsızlıklara değinen Yıldız, “Yetişkinlerde sıcak çarpması, ısı yorgunluğu dediğimiz farklı durumlar oluşabilir. Özellikle ısı bitkini dediğimiz durumda ciddi sıvı kaybına bağlı olarak halsizlik, yorgunluk, tansiyon düşüklüğü, ciltte nemlilik oluşabilmekte. Daha ileri, daha ciddi durumlar, güneş çarpmasında, vücudun ısı mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak 40 dereceye varan vücut sıcaklık artışı, bayılma, bilinç değişikliği gibi durumlara yol açabilmekte. Bunlardan korunmak için özellikle sıcak günlerde çok dışarı çıkmamak, bol bol sıvı tüketmek, mineralli vitaminler tüketmek lazım. Kafein içeren içecekleri çok tüketmemek lazım. Yemek olarak da daha hafif yemekler tercih edilmelidir. Ayrıca dışarı çıkıldığında daha çok gölge yerler tercih edilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Sıcak çarpması durumunda doktora başvurulması gerektiğini belirten Yıldız, “Bu tarz durumlarda baş dönmesi, yüksek ateş durumu, bilinçte değişiklik olduğunda mutlaka hastaneye başvurulması lazım. Genellikle klinik hastalığı olanlarda, sıcak çarpmasından ötürü ölümcül durumlar meydana gelebilmekte. Bulunduğumuz bölge tarım bölgesi olduğundan uzun süre güneş altında çalışanlar sıcak çarpmasına bağlı olarak ciddi ölümcül durumlarla karşı karşıya kalabilmekte. Yaşlı hastalarda tansiyon düşüklüğüne neden olduğundan kalp krizini de tetikleyebiliyor. Sıvı kaybına bağlı ciddi bir böbrek yetmezliği de oluşabiliyor. Bu tarz hastaların, çok gecikmeden sağlık kurumuna başvurmalarında fayda vardır.” şeklinde aktardı. (İLKHA)