Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antidepresanlar psikiyatrist önerisiyle kullanılmalı!

Depresyon ve anksiyete gibi

Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sıkıntıların, günlük yaşam zorluklarından kaynaklanabileceğini ifade eden uzmanlar, bu sıkıntıların uzun süre devam etmesi durumunda bir uzmana başvurulması gerektiğini söylüyor.

Sıkıntılı zamanlarda ilk iş olarak antidepresanlara başvurmak yerine, bir psikiyatristin önerisiyle antidepresan kullanılmasının daha uygun olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mourat Giousouf Chousein (Murat Yusuf Hüseyin), “İlaç tedavisi kişiye göre planlanır. Kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir, bu nedenle kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.” uyarısında bulundu.

Doğru antidepresan kullanımı hakkında bilgi veren Hüseyin, antidepresanların çeşitli ruhsal bozukluklarda sıklıkla başvurulan ilaçlar olduğunu hatırlattı.

Hüseyin, antidepresanların genellikle depresyon tedavisinde kullanıldığını ancak, anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu ve uyku bozuklukları gibi durumlarda da etkili olabildiğini söyledi. Hüseyin, ilk iş olarak antidepresanlara başvurmak yerine, bir psikiyatristin önerisiyle kullanılmasının daha uygun olacağı konusunda da uyardı.

“Sürekli devam eden psikolojik sıkıntılarda profesyonel yardım almak önemli”

Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sıkıntıların, günlük yaşam zorluklarından kaynaklanabileceğini ifade eden Hüseyin, “Ancak, işlevsellikte bozulma, akademik başarının azalması, ilişkilerde zorluklar yaşanması gibi belirtiler devam ederse veya şiddetlenirse, bir psikiyatriste başvurulması önemlidir. Kaygılanmak, korkmak, tedirgin hissetmek ve uyku düzeninde bozulmalar gibi belirtiler herkesin başına gelebilir, ancak sürekli bir şekilde devam ederse, profesyonel yardım almak önemlidir.” dedi.

“İlaç tedavisi kişiye göre planlanır”

Antidepresan kullanımına da değinen Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin, bu ilaçları doktor tavsiyesiyle kullanmanın önemine dikkat çekti ve şöyle devam etti:

“İlaç tedavisi kişiye göre planlanır. Antidepresanları düzenli kullanmak önemlidir, çünkü alındığı anda etki etmeyebilirler. Genellikle ilk hafta veya on gün içinde bazı olası yan etkiler görülebilir. İlaç kesilmemeli ve etkisinin görülmesi için bir süre beklenmelidir. Çoğu antidepresan, ikinci veya üçüncü haftadan sonra etki etmeye başlar ve yan etkileri izlemek önemlidir.

Her ilacın kendine göre bir kullanımı var. Doz değiştirilerek başlanabilir veya bırakılabilir. Bu konuda doktorunuzun tavsiyelerini dinlemek önemlidir. Genellikle, antidepresanlar günde bir kez alınır ve 2 veya 3 hafta sonra etkileri değerlendirilir.”

“Yan etkiler genellikle geçicidir”

Birçok farklı grup antidepresan olduğunu belirten Hüseyin, “SSR dediğimiz serotonin geri alım inhibitörleri, daha nöroenerjik sistem trisiklik antidepresanları gibi farklı gruplarda ilaçlar bulunuyor. Bunların yan etkileri de farklı oluyor. Olası yan etkileri ilk 5 gün veya 1 hafta gibi sürede görülebilir. Baş ağrısı, mide bulantısı nadiren de olsa kusma, ağız kuruluğu, terlemede artış, hafif bir titreme hali, kaygılı hissetmek, tuvalet durumlarında değişiklikler, kabızlık veya ishal, iştahta artma veya azalma, nadiren konsantrasyonda zorluk gibi etkiler ortaya çıkabilir. Bu etkiler genellikle geçicidir, zamanla azalır ve sonrasında yok olur.” şeklinde konuştu.

Antidepresanlar diğer ilaçlarla etkileşime girebilir

Antidepresanların kullanılan diğer ilaçlarla etkileşime girebileceği konusuna da dikkat çeken Hüseyin, sözlerini şöyle tamamladı:

“İstenmeyen yan etkilere veya ilaç etkinliğinde değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle, diğer ilaçlarla birlikte kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Antidepresanların düzenli kullanımı önemlidir, ancak antibiyotikler gibi aynı saatte alınmaları gerekmez. Tedavi süresi ve dozu, doktorun önerilerine göre belirlenmelidir.

Antidepresan kullanım süresi, tedaviye verilen cevaba ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Tedaviyi bir uzmanla görüşerek belirlemek önemlidir. Gerektiğinde, uzun süreli kullanımın riskleri göz önünde bulundurulmalıdır.” (İLKHA)