Batman üniversitesinde, GAP Bölge Kalkınma Dairesi Başkanlığı iş birliği ile desteklenen Hassas Tarım Sistemleri ve Tarımda Enerji Verimliliği Semineri ve İnovasyon Merkezi Açılışı gerçekleştirildi.
Üniversitenin Batı Raman Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen programda “Hassas Tarım Sistemleri ve Tarımda Enerji Semineri” etkinliği düzenlendi. Programa Batman Valisi Ekrem Canalp, üniversite Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş, Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, birçok akademisyen ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Demir, Üniversitenin bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında salonu bilgilendirirken, açılacak olan İnovasyon Merkezi’nin tarım sektörünün modernleşmesi ve enerji verimliliğinin artırılması konularında önemli katkılar sağlayacağını vurguladı.
Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri Ebubekir Doğan yaptığı konuşmada; “Tarımsal üretim, ülkelerin ekonomisinde de kritik bir rol oynamaktadır. Türkiye gibi ülkelerde de tarım sektörü, ekonomik açıdan büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle, tarım sektörünü geliştirmek zorundayız. Bunu başarmanın yollarından biri, teknolojiyi ve hassas tarım uygulamalarını kullanmaktır. Hassas tarım, daha kaliteli ve ekonomik açıdan daha kazançlı üretim hedeflemektedir. Geleneksel yöntemlerden uzaklaşarak, modern ve verimli tarım tekniklerine geçiş yapmalıyız” ifadelerini kullandı.
Batman Ticaret Borsası Başkanı Arif Güneş yaptığı konuşmada; Üniversite-sanayi iş birliğinin önemine değindi. Üniversitelerin sağladığı insan gücü ve sanayinin tecrübesinin birleştirilmesinin ülkenin kalkınması adına büyük önem taşıdığını ifade etti. Bu iş birliğinin, şirketlerin inovasyon ve rehabilitasyon kültürünü destekleyerek toplumun zenginliğini artırma yolunda büyük görev üstlendiğini belirtti.
Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın ise yaptığı konuşmada; “Dünyada artan nüfusla birlikte gıda talebinin de artacağı öngörülmektedir. Buna bağlı olarak tarım sektöründe inovasyon ve araştırmalara yatırım yapan ülkelerin sayısı giderek artmaktadır. Ülkemizde de bu alanda çeşitli projeler gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda Batman Üniversitesinin bugünkü girişimini de kutluyorum” ifadelerine yer verdi.
Batman Valisi Ekrem Canalp programda yaptığı konuşmada; kırsaldan şehre yönelen göçün artış gösterdiğini ve bu durumun çiftçilik faaliyetlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Ayrıca, çiftçi nüfusunun yaş ortalamasının yükselmesiyle birlikte tarım sektöründe genç işgücünün azaldığına dikkat çekerek tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin modernizasyonu ve verimliliğin artırılması gerekliliğine vurgu yaptı. Vali Canalp, gençlerin tarım ve hayvancılık sektörlerinde istihdam edilmeye teşvik edilebilmesi için bu alanların çağdaş yöntemlerle geliştirilmesinin önemine vurgu yaparak konuşmalarını sonlandırdı.
Remziye Kapuci