Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cengiz Haşimoğlu

TÜKENMİŞLİK SENDROMU (1)

Yaşamımızda kırılganlık ve yorgunluk duyduğumuz; Zihinsel ve bedensel yoğunluğun neden olduğu dönemler vardır.

Uykuya, beslenmeye, bedeni dinlendirmeye, zihnimizi ve psikolojik iç dünyamızı sakinleştirmemiz gereken zamanlara muhtaç oluruz. Yoğun iş temposu, iletişimde olunan çok sayıda kişiler, girilen kalabalık ortamlar, eğitim, meslek, alış-veriş anlarının hayatımızda sebep olduğu mental yorgunluğun bizde yarattığı olumsuz etkiler.

Modern tabirle “Tükenmişlik Sendromu” dediğimiz şey aslında dinlenme ve toparlanma ihtiyacı duyumsayan ve yorulan insanı ifade eden bir kavram. Biraz daha süsleyecek olursak “Bireyin psikolojik etkilenimler sonucu moral ve emek kaynaklarında ortaya çıkan tükenme halinin dış dünyaya kapanma sonucunu doğurması” dır.

Kısaca kişinin ruh dünyasında, duygu ve düşünce hislerinde, hayallerinde, psikolojik halinde ortaya çıkan yorgunluk, tükenmişlik, bıkkınlık, umursamazlık halinin kendisini normal yaşamdan koparmasıdır.

İlk adım fiziksel yorgunluk ve duygusal çökme ile ortaya çıkan moral bozukluğudur. Vücudun yaşadığı yorgunluk, baş ağrıları, sindirim bozukluklarının yanında umutsuzluk, bezginlik, içine kapanma gibi kişiyi dış dünyaya karşı soğutan sıkıntılar yaşanır.

Yapılan işlerde başarısız olma, istenen sonuçlara ulaşamama, kazanma iradesini kaybetme ve iletişimde bulunulan insanlarla sorun yaşama ikinci adımı oluşturur.Dikkatsizlik, başarısızlık, kendini yetersiz görme sonucu kişi yine dış dünyaya ve insanlara karşı geriye çekilme hislerine kapılır.

Üçüncü adım ise kişinin hayatından bıkacak kadar içine kapanma hissi duyması ve normal yaşamını sürdürmekte zorlanması sonucu ortaya çıkan duyarsızlık halidir. Çevredeki insanlarla iletişim kurmakta başarısız olan kişi sorumluluklardan kaçma, yalnız kalma ve başkalarıyla birlikte ortamlara girmeme pozisyonuna kendilerini atar.

Nedeni?

Çalışma koşullarının olumsuz nitelikler taşıması. Maddi sorunlar yaşanması, iletişimde bulunulan insanların olumsuz davranışları ya da yıkıcı eylemlerde bulunması. Yeterince dinlenme veya tatil fırsatının olmaması. İnsanlar tarafından takdir görülmemesi ve başarılı olunan konularda göz ardı edilmek gibi nedenler insanlarda tükenme psikolojisi yaratabiliyor.

Kişiden kaynaklanan nedenler de tükenmişlik ve dış dünyaya karşı kapanma hisleri doğurabilir. Güvensizlik duymak, düşmanca hisler taşımak, nefret ve kin duyguları beslemek, kaygıları derin yaşamak, hareketlenmeyi sağlayan pozitif enerjiden yoksunluk, uykudan uyanmak istememek, hayal kırıklığı yaşamak, her geçen gün yaşanan performans düşüklüğü, insanlarla çatışma yaşama, her gün yapılması gereken şeyleri yapmaktan vaz geçmek türünden sıkıntılar hayata soğuma ve yaşamdan bıkma düşüncelerini önümüze koyar.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

)?$/gm,"$1")],{type:"text/javascript"}))}catch(e){d="data:text/javascript;base64,"+btoa(t.replace(/^(?:)?$/gm,"$1"))}return d}-->