Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

MICIRLI YOL

Teknik anlamda, 5-38 mm elek aralığında kalan ve 1 numara (5-12 mm), 2 numara (12-22 mm), 3 numara (22-32 mm) ve 4 numara (32-38 mm) boyutlarına göre isimlendirilen; Çıkarıldığı yere göre kireç taşı, bazalt benzeri türlere ayrılan kayaçlara “Mıcır” denir.

Mıcır, yani halk arasında telaffuz edildiği şekli ile Mucur, ebadına göre taş parçalarından oluşan ve beton üretiminde, parke taşı ve asfalt üretiminde, Dolgu ve drenaj çalışmalarında, geçici yollar ile çevre düzenleme ve peyzaj işlerinde kullanılan maddelerin genel adıdır.

“Mıcırlı Yol” diye son 1 ayın İl gündemine oturan ve siyasi şikâyetlerle Meclise kadar taşınan konu da Batman-Beşiri yolunun mevcut durumunun ve yıllardır yapılmayan düzenlenmesinin geçici çözümlerle kazalara neden olan halidir.

Çünkü çevre yolu ile Beşiri yoluna bağlanan ve Hasankeyf yol ayrımı ile tekrar Beşiri yoluna uzanan yolun hali ile Beşiri ilçesine giden Organize Sanayii Bölgesinin önünden geçen ulaşım ağı, koşulları müsait olmayan bir trafik düzenine ve donanımına sahip!

Ulaşım yoluna asfalt dökümü yerine çakıl taşı, mıcır gibi kayma ve araba kontrolünü kaybetmeye sebep olan atıkların dökülmesinden dolayı kazalara yol açılmakta.

Yol, sadece Beşiri ilçesi tarafından kullanılmıyor. Sivil halk, Organize Sanayi çalışanları, Kurtalan, Siirt ve köy yerleşimine gidenler, ticari araçlar ve köy servisleri, ticari nakliye filoları başta olmak üzere günün her saatinde binlerce aracın geçiş yaptığı bir yol.

Kısaca kullanılan yol yoğun bir trafik akışının sağlandığı bir ulaşım ağına bağlı…

Bu tür yolların kullanılan şerit sayısı, gidiş ve geliş yönleri, araçların hareket alanı, trafik işaretleri, zeminin uygunluğu konularında yeterli bir donanıma sahip olması gerekiyor. Yeterli fiziki yapıya ve güvenli trafik akışına sahip olmayan yolun önümüze koyduğu görüntü, geçen birkaç gün içerisinde basında takip ettiğimiz kazalar sonucu ortaya çıkan maddi zararlar, sakatlıklar, ölümler olmakta.

Zaten Organize Sanayi Bölgesi çalışanlarının haklı çıkışları da alınmayan tedbirler ve uygulanmayan projelerle alakalıydı.

Ne mi yapılabilir?

Öncelikle kurumsal tespit ile yolun ve diğer yolların bir projesi çıkarılmalı ve çıkarılan projenin mali karşılığı belirlenmeli. Daha sonra talep edilen ödeneğe göre gelen maddi kaynağın usulüne uygun ihale aşamaları bitirilip, ilgili şirketlere devredilmeli. Yapılacak denetimler ile verilen sürede yol çalışmaları tamamlanarak, hizmete hazır hale gelmesi için çaba harcanmalı.

Problem ihale aşamalarında ve teslim sürelerinde yaşanmakta olup, kontrol ve denetimlerin yerel ve merkezi organlarca takibinin yapılması sağlıklı olacaktır.

Ama asıl sıkıntı Batman ilinin sahibinin olmaması!

Garip gelecek, ama hakikaten şehrimizin sahibi yok… Hizmet kültürümüz gelişmemiş, kentimiz hala alt yapı ve çevre düzenlemeleri, ulaşım ve yeşil alanların kazandırılması ile meşgul olurken, değişim ve gelişimin geri adım attığı süreçleri yaşama talihsizliğindeyiz.

Belediye’ nin son iki yıl içerisinde yapmaya çalıştığı ve takdir kazandığı hizmet kültürü ile İlimize kazandırmaya çalıştığı güzelliklerin günümüze kadar neden yapılmadığını sorgulamamız gerekiyor.

Sadece Batman-Beşiri karayolu mu?

Batman il sınırlarının başladığı noktalardan itibaren il merkezine gelen tüm yolların hali tam bir facia!

Batman-Hasankeyf yolunun halini belirtmeye gerek var mı? Her yıl ölen ve yaralanan insanlara sahne olan yol, yıllardır bitirilemedi ve genişletme çalışmaları hala tamamlanamadı. Batman-Silvan yolu, yani Havaalanı ve sonrası yol bir yıl önce genişletilip, asfalt serimi tamamlandı da kaza haberleri azalma eğilimine geçti.

Peki, Batman-Diyarbakır yoluna ne demeli?

20 yıldır bitmeyen ve neden bitmediğini bir türlü anlamadığımız ulaşım yolunun adayı olan kazazedelerin uğradığı ölümler, sakatlanmalar, kayıpların verdiği yıkımların hesabı kime sorulmalı?

Araçların uğradığı zararları bir tarafa bıraktık, ölümlerden kurtulmanın derdine düşmüş durumdayız. Olayın kötü tarafı muhatap olunacak kimsenin olmaması. Şikâyetler ancak basın yoluyla ve kaza yaşayan taraflarca dile getirilebilmekte.

Çözüm!

Batman il sınırları dâhilinde, şehre ulaşım sağlayan tüm yolların bir an önce yapılacak projelerle uygun hale getirilmesi için siyasi ağırlık kurmak. Temsilci siyasiler ile meclis gündemi oluşturmak, kazandırılacak ödenek ve kaynaklarla yerel yönetim ve ulaşım sorumlusu Bakanlıkların talimatları ile kurumları hareketlendirecek uyarıları canlandırmak lazım.

Yol yapımları başta olmak üzere ulaşım, eğitim, sağlık ve ekonomik gelişim modellerinin yaygınlığı konusunda alt yapı hazırlıkları için arayışlara girip, zihinsel hareketliliğe canlandırmak gerekiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER