Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Batman Pusula

HAVA MANİA

Mania; Uçak, Helikopter, İHA, askeri ve sivil jetler, kargo ulaşım gibi hava araçlarının limanı olan ortamların ve havaalanlarının çevresini düzenleyen bir kavram olup, iniş ve kalkışlara engel olabilecek tüm unsurları düzenleyen yasal çerçevenin genel ifadesidir.

Hava araçlarının kalkış ve iniş rotalarında havaalanına yakın çevrelerde hem hava aracına hem de yerleşim birimine ve yerleşkelere zarar verecek bir engel tehlikesi taşımaması gerekiyor. Zira Havaalanı pisti merkez olmak üzere 6000 metreye kadar yasal olarak sanayii tesislerinin yapılması veya inşa edilmesi yasak. Yine pist merkezi itibariyle 3000 metreye kadar toplu halde bulunulan hastane, düğün salonu, okul, stat, otogar, istasyon gibi binaların inşa edilmesi yasaklanmış durumda.

Ayrıca insanların toplu halde bulundukları yerleşimler 3000 metreye, sanayi kuruluşları ve tesisleri de 6000 metreye kadar kurulamazken, yapılacak veya inşa edilecek binaların yüksekliği noktasında kat sınırı uygulanmakta. Örneği 5 kat üzerine ruhsat verilmemesinin nedeni de bu…

Elektronik sistemlerin ve frekans dalgalarının yaratacağı bozucu ışınlar ve radyoaktif yansımaların alana yakın yerleşim birimlerine vereceği zarar kadar yerleşim birimlerinin yaydığı her türlü elektronik sistem frekans dalgalarının da hava aracına vereceği zararların oluşturduğu nedenler yasakların belirlenmesinde önemli paya sahip.

Bu amaçla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından imar planları hazırlanarak İl’ de Valilik ve Belediyelere ile ilgili kurumlara gönderilmekte. Ortaya çıkan sorun da şehir yerleşim planları ile Hava Mania imar planlarının uyum göstermemesi sonucu yatırım ve imar sektörünün karşılaştığı engeller olmakta.

Havaalanı pistlerinin şehre uzak noktalara yapılmasının sebebi de bu…

İlimizin yaşadığı sorun bundan 4-5 yıl öncesine dayanıyor ve duyumlara bakılırsa birinin verdiği şikâyet dilekçesi ile uygulanan Hava Mania prosedürü inşaat sektörünün ve yerleşim birimlerinin hem bireysel ve özel teşebbüsün hem de şirket ve inşaat devlerinin önüne konan bir engel olarak ölü toprakların serilmesine sebep oldu.

Bürokratik yapının engelleri kaldırma adına giriştiği ve özellikle yeni Belediye yönetiminin çabaları ile sorunun aşılmasında mesafeler kat edildiği yerel basında haber niteliğine dönüştü bile…

Başkan AKSOY’ un verdiği müjdeli haber doğrusu heyecan yaratmakla kalmadı, sadece inşaat sektörü temsilcilerini değil, emlak ve özel teşebbüs paydaşlarının da hareketlendiren uyarımlar yarattı.

On binleri ilgilendiren inşaat sektörü ve yeni yerleşim alanlarının kazandırılmasına yönelik projelerin önü açılacağından dolayı açlığı hissedilen ev modellerinin, sitelerin, yerleşkelerin vereceği rahat nefes ile şehir ulaşımda, çevre düzeninde, yeşil alada, rahat ortamlarda insanlara yaşam alanları yaratacaktır.

1995-96 yılları sonrası yerel yönetim ve hizmet konusunda talihsiz bir geçmiş yaşayan ilimizin son 2 yıl içerisinde gördüğü gelişim ve yeniliklerin devamında mevcut yerel yönetim organı Belediye örgütü ve başında bulunan Başkanın çalışmalarının takdirle karşılandığını vurgulamak lazım.

Özellikle Hava Mania sorunun kalmasında gösterilen hassasiyet ve kalktıktan sonraki dönemlerde girişilecek yeni imar ve yerleşim projelerinde şehre katkı sağlayacak yerleşim birimlerini inşaat alanlarına açmak gerekiyor. 500 bin nüfusu ile merkeze yığılma özelliği gösteren ilimizin kentsel dönüşüme yönelik yerleşim kültürünü biraz da şehir dışına kaydıracak programları masaya yatırmak gerekiyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün vereceği izin yazısıyla birlikte inşaat sektörünün elini-kolunu bağlayan engel aşılmış olacak.

Trafik sorunu, plansız ve dar mahalleler, yeşil alan eksikliği, temiz hava sıkıntılarının giderilmesi konusunda girişimlerin daha kaliteli yaşam alanları ortaya çıkaracağı kesin. Alıcı veya müşterilerin yaşam alanlarını ilimizin en büyük eksikliği olan temiz ve yeşil ortamlarda sürdürmek için beklediğinin bilinmesi gereiyor.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER