Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cengiz Haşimoğlu

BİLGİSİZLİĞİMİZİN KAYNAĞI (1)

İnsan ne kadar yetersiz olduğunu fark etmeli ve kabul etmeli.

Bilgi eksikliği başta olmak üzere eğitim ve yaşam koşulları konusunda donanım sahibi olmak için çaba göstermesi gerektiğini unutmamalı.

Çünkü başkasına muhtaç olmak ile kendine yetebilme arasında gidip-gelen insan muhtaçlığa mahkûm olabiliyor.Önemli olan muhtaç olmamak ise güçlü olmanın yollarını bulma başarısını göstermek gerekiyor.

Günümüz dünyasında güçlü olmak, karşılığını bedensel yeterlilikten çok zihinsel donanımın yüksekliğinde bulur. Bilgi sahibi olmak, zihinsel gelişim göstermek ve eğitim sürecini bilinç haline oturtmakla güçlü olunuyor.

Bu manada edinilen eğitim sistemi kadar yaşanan toplumun kültür, ahlak, hukuk ve normları da insanı gelişim aşamalarına götüren adımları önümüze koyar.

Bir de insanın asla dile getirmemesi gereken bir ifade var: “Yeterli bilgiye ulaştım, artık öğrenecek bir şey kalmadı!”

Saçma olduğu kadar tehlikeli bir söylem olarak cehaleti ve kibir içgüdüsünü de canlandıran bu ifade yaşam sürecinde uzak kalınması gereken bir sınırdır. Zira ne bilgi edinme ne de eğitim süreci son bulmaz. Son bulmadığı gibi maddi ve manevi açıdan insandan uzak kalmaması gereken bir süreci ifade eder.

Eğitim, bilginin kendisiyle olduğu kadar insanın temel dinamikleri olan kültür, ahlak, inanç ve değerlerle alakalı tüm yaşam alanlarını kapsayan bir süreçtir. Bilgi veya bilgisizlik bu alanların insana değer katan yönleriyle, ideal bir varlık seviyesine ulaşmayı sağlayan ya da cehalete yol açan taraflarıyla ana kaynak durumundadır.

Asla bilginin son seviyesine veya eğitimin doruk noktasına ulaşılamaz. Beynimizin kapasitesi oranında alınması gereken bilgiler, edinilmesi gereken eğitim malzemesi mutlaka vardır.

Bilgimizin ya da bilgisizliğimizin nedeni/kaynağı olan bazı etkenler vardır. Geçmişte öğrendiklerimiz, bizden öncekilerin bize öğrettikleri, zihin yapımızın veya akıl sağlığımızın etkisi, anlama veya algılama gücümüz, aile veya kan bağı olanlardan aktarılan genetik özellikler sayılabilecek nedenlerdir.

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER