Rahmetten kovulmuş olan şeytanın şerrinden, yine bütün mahlûkatı yaratan Allah’a sığınırız. Şeytan ki her Salih işlerimizde, her Salih amelimizde, o hayrı o iyiliği engellemek için devreye girer ve bizi Allah’a giden yolumuzdan alıkoymaya çalışır. O şerden Allah’a sığınırız ve sığınalım.
Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla başlıyoruz.
Tüm övgüler-tüm takdirler-tüm beğeniler, Alemlerin sahibi, alemlerin besleyeni ve terbiye edip yetiştiricisi olan Allah’a mahsustur
Salat ve selam Kâinatın efendisi, insanlığı en doğru yola ileten, rehber ve rahmet Peygamberi, efendimiz Muhammed s.a.v’e onun seçkin ashabına ve kıyamete kadar o çizgi üzerinde şaşmadan yürüyenlerin üzerine olsun.
Kıymetli Okurlar:Hayatımızı ilmim ışığında yaşamaya çalışacağız.’’İbadetin en faziletlisi dini anlamaktır’’diyor Peygamber sav.
Dini anlamak ibadet etmekten bile üstündür. Efendimiz as şöyle buyuruyor.’’İlmin üstünlüğü,ibadetin üstünlüğünden daha hayırlıdır. Dinimizin en hayırlısı da gerçek takvadır.’’h.4
Yine efendimiz a.s.’’İlmin azı,ibadetin çoğundan daha iyidir.Allah’a ibadet etmesi kişiye ince anlayış bakımından yeterlidir.diye buyurmaktadır.h.5
Çok amel ve ibadetten daha önemli olan kişinin yaptığı ameli niçin,neye göre ve nasıl yaptığını bilmesidir.Ve o inceliği ve anlayışı yakalamış ve kavramış olmasıdır. Bilerek yapılan az amel,bilmeden yapılan çok amelden daha üstündür. Evet ilimsiz ve bilgisiz hiçbir şeyin anlam ifade etmediğini ve anlamsız olduğunu ve mutlak ilim sahibi olmamız gerektiğini öğreniyoruz.Enes b Malikten gelen rivayette Efendimiz as şöyle buyuruyor:’’İlim öğrenmek her müslümana farzdır.İlmi,ehli olmayana öğretmek, domuzların boyunlarına cevher, inci ve altın takmaya benzer.10’’diye ifade buyuruyor.
Ve yine İbn Abbas tan gelen rivayette Efendimiz a.s’’İlim öğrenirken ölen kimse,o kadar yükselmiş olarak Allah’a kavuşur ki, kendi ile peygamberler arasında yalnız Peygamberlik derecesi kalır.’’buyuruyor. Başka bir rivayette de ”İlim öğrenirken ölen kişi şehit olur.’’h.16.Allah’ın ve Peygamberinin anıldığı İlim meclislerinde oturanların geçmiş günahları da affediliyor.Rasulüllahs.a.v vaaz ederken yanına gelen kişilere: ’’Oturun.Çünkü dinlemeniz hayırlıdır.’’buyurdu.Vaazı bittikten sonra o kişi kalkarak—Ya Rasulüllah,sen bize “oturun, dinlemeniz hayırlıdır”dedin.Bu sözün yalnız bizim için mi yoksa,bütün insanlar için mi, dediler. Rasulüllahs.a.v: ’’—İlim, öğrenmek isteyen herkesin geçmiş günahlarına kefaret olur’’ diye buyurdu.
Bununla da bitmiyor kıymetli okurlar. İlim öğrenme yolunda gösterilen çabaya yüce Allah’ın sayılamayacak kadar lütufları vardır.Ebu Hüreyrera den gelen bir rivayette efendimiz as şöyle buyuruyor.’’Kişinin öğrendiği ilmi bir konu,onun için bin rek’atten daha hayırlıdır.. Efendimiz a.s –Ya Eba Zer! Gidip Allah’ın Kitabından bir ayet öğrenmen, senin için yüz rekat nafile namaz kılmandan daha hayırlıdır.Amel edilsin veya edilmesin,gidip ilmi bir konuyu öğrenmen ise,senin için bin rek’at nafile namaz kılmandan daha hayırlıdır.” Müslümanın bilinçli ve bilgili olması lazım.Neyi, niçin ve neden yaptığını iyi bilmesi lazım. Olaylara bakarken,bilinçli bakmalı ve Allah’ın sınırları çerçevesinde olayları değerlendirmeyi bilmeli. Efendimizin bizlerden istediği bakış açısı bu. Yoksa bu tarzda yapılmayan hareketlerin, öğrenilmeyen bilginin ve iyi değerlendirilmeyen tüm muamelelerin Allah’ın rahmetinden uzak muameleler ve meşgaleler olduğunu beyan ediyor.
Ebu Hüreyrer.a’denResulüllahs.a.v şöyle buyuruyor.’’Allah’ı zikretmek(tesbih ve tekbir) gibi ibadetler ile alim ve öğrencisinin dışında kalan, dünya ve dünyanın içerisindeki her şey Allah’ın rahmetinden uzaktır.” buyuruyor yüce Peygamber.
Rabbim rızasına uygun bir hayatı, kendisinin bizlere sunduğu gerçek ilmiyle ve Rasulünün sünnetiyle ve gösterdiği çizgide o istikamette bir hayatı yaşamayı cümlemize nasip etsin.AMİN DEVAMI YARINA…..
YORUMLAR