Okul ve yaşam surecinde sosyal bir yasam için geçerli olacak aşağıdaki uzmanların önerdiği bilgi öbeklerini aşağıya aktarıyorum. Yaşamın her alanında geçerliliğini devam edecek bu bilgileri uygulamak ve paylaşmak adına bir yere not edin derim.
Bölünmüş Ekran: Farklı yer ve zamanlarda gerçekleşmiş olaylar canlandırılır. Bunu yaparken bir ileri bir geri şeklinde zamanlama yapılır.
Dans Etme: Müzik eşliğinde serbest bir şekilde dans edilir. Duygu ve düşünceler bu yolla ifade edilir. Böylece kişiler bedenlerinin özgür bir şekilde hareket edebilmesinin güvenini yaşarlar.
Resim Çizme: Duygu ve düşünceler çizilen resimler ve renkler aracılığıyla aktarılmaya çalışılır.
Kukla: El kuklaları ya da ipli kuklalar üzerinde canlandırma yapılarak kuklalara kişilik oluşturulmaya çalışılır.
Başlık Koyma: Donuk bir şekilde oluşturulan canlı fotoğrafa diğerlerinin bir isim ya da başlık koyması istenir.
Sevgili Günlük: Bu teknikte kişiler duygu ve düşüncelerini kağıda aktarır. Bu teknik kişinin iç hesaplaşmasını sağlar. Duygu ve düşüncelerini daha rahat dile getirir. İsteyenler günlüğü okuyabilir.
Buzdağı: Yaşanan bir sorun ya da olay tahtaya ya da bir kağıda yazılır. Karşıdan görünenlerin dışında altta yatan sebeplerin ve görünmeyenlerin bulunması istenir. Soyut nedenlerin somutlaştırılmasında yardımcı olur.
Yarım Kalmış Materyaller: Gruba bitmemiş yazı, resim ya da olay sunulur. Bitirilememe sebebinin bulunması istenir. Amaç problemi çözmektir.
Aradaki Boşluk: Karakterlerin birbirine uzaklığı değerlendirilir. Aralarındaki yakınlık derecesinin nedeni sorgulanır. Fiziksel yakınlıkla ruhsal yakınlığın bağlantısı kurulmaya çalışılır. Aradaki mesafelere mesafenin boyutuna göre sevgi, güç, adalet gibi isimler verilir.
Forum Tiyatrosu: İzleyenler oyunun gidişatına göre düşüncelerini değiştirebilirler. Düşüncelerin değişmesine olanak tanıyan bir tekniktir.
Eğitimde Yaratıcı Drama
Özellikle alt yaş gruplarında kullanılan yaratıcı drama uygun kullanıldığında çocukların gelişimlerine katkıda bulunur. Çocuklar oyunlar sayesinde pek çok şeyi öğrenirler. Örneğin başarısızlığı kabullenmek gerçek hayatta daha zor olabilirken bir oyunun içinde daha kolay kabullenilir. Yaratıcı drama sayesinde çocuklar kendi alt ve üst sınırlarını fark ederler. Olaylar karşısında verdikleri tepkileri şekillendirmeyi öğrenirler. Bu da onların toplumda daha kolay yer edinmelerini sağlar. Yaparak ve yaşayarak sağlıklı tepkiler verme deneyimi edinirler. Bunu bir öğretici kontrolünde ve belli bir plan dahilinde yaparlar.
Okullardaki en büyük sıkıntı ezbere dayalı öğrenme olarak görülür. Buna bağlı olarak da özellikle son dönemlerde yaratıcı dramanın eğitimdeki rolü arttırılmıştır. Yaratıcı drama ezber olmadan özgür düşünme ve davranma olanağı verir. Okullarda ders olarak da okutulmaktadır.
YORUMLAR