Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor. spot
Her fırsat zaman bulup kitap okumak insan gelişimin en önemli unsurudur. Gelişmiş toplumlarda bu elzemdir.
Gelişmeyen toplumlarında ise ” Zamanım yok, kitap okuduğumda başım ağrıyor. Ya da uykum geliyor” böyle akla ziyan yanıtlarla karşılarsın.
Ama her sağlıklı birey ne yapıp edip zaman ayırır.
Kitap ekmek, su uyku gibi gerekli olduğunu bilir. Kaliteli bir yaşam ve gözlem için zaruri olduğunu bilir. Olması gerekende budur zaten.
İsveç bilim insanları yaptıkları araştırmalara göre şu verileri paylaşmışlardı. 18 yaş ve 30 yaşa dek okumayan kişilerin beyin algısı ve zayıflandığını 30 ve 60 arası yaş grubunda kitap okuyanlar ise beyni genç olduğunu tespit etmişler.
Şimdi yaşadığınız toplumun içinde ne kadar genç ve sağlıklı beyine sahip olduğu söz konusu verilerin ışığında tespit edin artık.
-Sonuç?
-Pek iç acıcı bir sonuç olacağından emin değilim.
Yıllardan beri matbaada çalışan Hüseyin Usta her fırsatta kitap okumaya zaman ayırır. “Ben kitap okumasam 10 yaşında Şoreş oğlumda okumaz. O’nun kitap okuması için ” Oğlum Kitap oku” değil elime kitap alıp okumaya başlarım. O görür o da bir kitap alıp ya yanıma oturur ya da evin bir köşesinde kitap okur. Bu laf gelişi değil bizzat uygulamalı olduğunu ve kitap okumaya devam ettiğini belirtmek isterim . Kitap okumak yaşam felsefem, bunu yaptığımda zihnen rahatlandığımı ve daha iyi olduğumu hissediyorum”
Türkiye’de kitap okuma oranı:
Kitap sayısı artarken, okuma oranında bir artış olmadığını gösterdi. Türkiye, günde sadece 1 dakikasını kitap okumaya ayırırken, televizyon izlemeye 6 saatini, internete ise 3 saatini ayırıyor. Türkiye, okuma alışkanlığında da dünyada 86. sırada yer alıyor.
YORUMLAR