Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Cengiz Haşimoğlu

KENDİNİ ÖNEMSEMEK (1)

Kişinin kendisini önemsemesi önemli…

Çünkü kişinin kendisini ve yaşadığı hayatı önemsemesi mutluluk doğurur. Mutlu olmak ve hayata anlam katabilmek kendiliğinden gerçekleşmiyor.

Kendini önemseme konusunda insanda bulunması gereken bazı hasletler ya da özellikler olmalıdır. Sorumluluk bilinci, uyumlu olma, dışa dönük iletişim, duygusal/psikolojik denge ve açıklık denen yaşama ve insanlara karşı öğrenme/eğitim sürecine katılma özellikleri sayesinde hem kişinin kendisini hem de çevrenin kişiyi önemsenecek konuma getirmesi mümkün olmakta.

Bir insanda bulunması gerek bu özellikler aynı zamanda mutluluğun ve kişisel benliğin huzur bulmasında değişkenlik yaratan ayrıntıları da özünde barındırır. Kendini önemseyen insanların benliği ile olan barışık hali dış dünyaya karşı da barışık olmasını sağlar.

Duygusal ve psikolojik denge hali öfkenin, kaygının, bunalımların ya da alınganlığın önlenmesinde insanın çevresiyle dengeli olmasını sağlayan bir kişilik özelliğidir. Duygular heyecanlarla birlikte yaşandığında bazen bozulan denge nedeniyle ya aşırı acılar ve üzüntülere ya da aşırı öfke, kaygı, bunalım hallerine yol açabilmekte.

Duygusal dengesizlik gösterenler karşılaşılan olayları, tehdit edici unsurları ve günlük hayatın olağan sorunlarını umutsuzca ve zorlukla karşılama eğilimindedirler. İçine girdikleri kötü ruh hali olumsuz duygusal tepkiler vermelerine yol açar. Duygusal dengesizlik sorunlar ve problemler karşısında kararlı olmayı, stres ile etkili baş etmeyi engelleyen riskler yaratır.

Uyumluluk hali insana hem sosyal anlamda hem de bireysel açıdan bir denge imkânı sunduğundan,kişide oluşması gereken önemsenme hali ortaya çıkma fırsatı bulmakta. Çünkü uyum ve denge toplumsal yapının parçası durumundaki insana diğerleriyle birlikte yaşayabilmenin olanaklarını verir.

Uyumluluk gösterenlerde çevreye karşı kuşkulu ve çekingen olmaktan çok yardıma hazır ve dengeli olma özelliği gösteren bir kişilik yapısı söz konusudur. Genel olarak yardımsever, saygılı, uzlaşmaya hazır görüşleriyle diğerlerinin isteklerini dinleme alışkanlığı kazanan dürüst ve güvenilir kişilerden oluşur.

Uyumlu bireyler diğerleriyle kolay geçinir. Uyumsuz bireyler kendi çıkarlarını diğerleriyle geçinmekten üstün tutarlar.

Uyumluluk ve dengeli yaşama imkânına kavuşmanın ilk adımı da dışa dönük olma özelliğinden geçer. İnsanların içine kapanmaması, dış dünya ve çevredeki diğer canlılarla iletişim halinde olması sayesinde önemsenme duyguları canlanır.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER