DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Deprem bölgesindeki kadınların yaşadığı sorunları soru önergeleriyle meclis gündemine taşıdı.
Oduncu TBMM’ye verdiği önergede şu sorulara yer verdi. “6 Şubat’ta meydana gelen depremler Türkiye’nin 11 ilinde 13 milyondan fazla insanı etkilemiştir. Yıkımın en fazla olduğu Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş’ta deprem bölgesinde yaşayan kadınlar depremden önce çoğunlukla hastanelerde, hizmet sektöründe, mevsimlik tarım işlerinde, fabrikalarda, temizlik işlerinde, market/mağazalar/kafe/restoranlarda ve eve parça başı alınan işlerde çalıştıkları bilinmektedir. Depremden sonra bu kadınlar çoğunluğu asgari ücret veya asgari ücretin altında ücret alabildikleri, bazen sigortalı bazen sigortasız ama çoğunlukla sigortasız biçimlerde çalıştırıldıkları kamuoyun yansımıştır. Ayrıca, Kamuya bağlı tüm kurumlarda Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan işçiler, AFAD’a bağlı konteyner kentlerde çalışmaktadır. Nihayetinde anılan illerde kadın istihdamı yoğunluklu olarak gündelik/mevsimlik, kayıt dışı şekilde güvencesiz, düzensiz, ağır çalışma ve düşük ücret koşullarında çalışan kadınlardan oluşmaktadır.
Bu bağlamda; Deprem bölgesinde çalışan kadınların güvenceli, sigortalı ve hak ettikleri ücreti almaları için bir çalışmanız var mıdır? Deprem bölgesinde çalışmak zorunda kalan kadınların çocukları için kreş ve etüt alanları oluşturulmuş mudur? Toplum Yararına Programlar (TYP) dahilinde çalıştırılan kadınların kalıcı istihdamına yönelik bir çalışmanız olacak mıdır? Kadınların geçim ve ev içi emek yüklerini azaltacak biçimde özellikle deprem bölgelerindeki okullarda yemek ve okula ulaşım olanakları devlet tarafından ücretsiz sağlanacak mıdır? Deprem bölesinde yaşamak zorunda kalan ve depremin yarattığı psikoloji üzerinden atamayan kadınlar ve çocuklar için psikolojik destek sunulmakta mıdır?”