Seçmeli derslerin tercih sürecinde öğrenci ve velilere önemli tavsiyelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş, ahlaki yozlaşmaya karşı manevi eksenli derslere ihtiyaç duyulduğunun altını çizerek öğrenci ve velilere seçmeli ders tercihi yapmalarını hatırlattı.
2024-2024 eğitim öğretim yılında ‘İnsan, Toplum ve Bilim’, ‘Din, Ahlak ve Değer’ ile ‘Kültür, Sanat ve Spor’ olmak üzere 3 ana başlık altında 30 seçmeli ders yer alıyor. Söz konusu seçmeli ders tercihlerini öğrenci velileri belirtilen süre zarfında okul yönetimi ile irtibata geçerek seçebiliyor.
Toplumda artan ahlaki yozlaşma ve asimilasyonlara karşı “İnsan, Toplum ve Bilim” kategorisinde tercihe sunulan Yaşayan Diller ve Lehçeler ile “Din, Ahlak ve Değer” kategorisinde tercihe sunulan Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler gibi derslerin tercih edilmesi önerisinde bulunan Eğitim Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş, bu derslerin zorunlu derse dönüştürülmesi hususunda Millî Eğitim Bakanlığına çağrıda bulundu.
Güneş, “Materyalist düşünceyle oluşturulmuş eğitim müfredatının 28 şubatla ayyuka ulaştığı noktada toplumun hiçbir kesiminin faydasına olmadığı ve katkı sunmadığı aşikardır. Bu sorunu giderme adına atılmış adımlardan biri olan seçmeli derslerin yeterli olmasa da önemli olduğu ve bu yönde Eğitim Bir-Sen olarak da çalışmalarımızın olduğu biliniyor.” dedi.
“Toplum değerlerini önceleyen dersler, zorunlu hale getirilmeli”
Seçmeli ders seçimi ile ilgili daha önceki yıllarda başlatmış oldukları “Dinimi ve Dilimi Öğreniyorum” temasına ve bu yöndeki çalışmalarını aktaran Güneş, “Her yıl ‘Dinimi ve Dilimi Öğreniyorum’ temasıyla şehrin farklı yerlerine astığımız branda, verdiğimiz demeçler ve görüşmelerde Temel Dini Bilgiler, Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Kürtçe ve Zazaca gibi seçmeli derslerin önemini dile getirdik. Bu yılda ‘Dinimi ve Dilimi Öğreniyorum’ temasıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.
Veli, öğrenci ve eğitimcilerimize çağrıda bulunan Güneş, “Toplumsal çöküntünün, ahlaki yozlaşmanın ayyuka çıktığı bu dönemde bu tür manevi eksenli derslere ne kadar gereksinim duyulduğunu herkes müşahede etmektedir. Veli, öğrenci ve eğitimcilerimize çağrımız; sürecin başladığı bu dönemde konuyu önemsemeleri ve bununla ilgili okullarına başvuru yapmalarıdır.” şeklinde konuştu.
Eğitim Bir-Sen olarak toplumun değerlerine önem veren bir sendika olduklarının altını çizen Güneş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Seçmeli derslerin zorunlu hale getirilmesi talebimizi buradan bir kez daha yeniliyoruz. Biz diyoruz ki seçmeli dersler yerine maneviyatımızı, toplum değerlerimizi önceleyen derslerin zorunlu dersler haline getirilmesidir. İstemeyen velilerin dilekçelerini verip başka dersler talep edilmesi gibi bir tercih sunulmasını istiyoruz. Bununla ilgili Milli Eğitimin somut bir adım atmasını bekliyoruz.”