Bu forumda dile getirilen söylemlerde “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla ikinci yüzyılına yön vermeye çalışan Türkiye’nin sistem kurucu bir aktör olma gerçekliğini ortaya koyma çabası ön plana çıkıyor.
İlginç olan nokta hem Bat’ da hem Doğu’da ve hem de Ortadoğu coğrafyası gibi Afrika ve Asya’ da da Türkiye’nin ve liderinin arabuluculuk gibi sosyal/siyasi hareketliliğinin yanında tüm ülke liderleriyle olan iletişimde ilk sırada yer alması.
2023 yılının kara lekesi olan İsrail’ in Gazze katliamının yanında Rusya’nın Ukrayna ile olan çatışmaları sonucu ortaya çıkan yıkımların/ölümlerin irdelendiği bir ortamda “Savaş” olgusunun insanlığa verdiği zararların tahlilinin yapılmasına fırsat verildi. Zira Paylaşım taraftarı olmayan insan için daha fazlasını elde etme aracı olan Savaş seçeneğinin ortaya koyduğu yıkımlar/ölümler sadece tarihe kanlı satırların yazılmasından öteye gitmiyor.
21.yüzyılın ortaya çıkmış devletleri ile mevcut ülkelerin varlığını sürdürme adına kurmak zorunda olduğu Birlik, Topluluk ve İttifakların gerekliliği tartışılma fırsatı bulurken; Yeni yüzyılda olası ittifakların oluşumuna yönelik jeopolitik ve stratejik donanımların ne kadar önemli olduğu fark edilmeye başlandı.
Yeni yüzyılın armağanı olan Dijital Çağ döneminde Kamu Yayıncılığının yarattığı zorluklar ve fırsatların neler olduğuyla alakalı analizler yapılmaya başlandı. Çünkü “Teknolojik İmkânlar” ile “İletişim” arasındaki ilerleme ve gelişmenin yardımıyla uzaklık ve ulaşımın artık sorun olamadan her türlü olaydan/durumdan haberdar olunması sağlandığı bir aşamaya gidiyoruz.
Ekonomi başlığı altında toplanan yiyecek, içecek, gıda, giyim, makine, teknolojik araçlar, ulaşım araçları, mal ve hizmet gibi tüm üretim-tüketim unsurlar aktif bir alanı işaret eder. Yani insan ihtiyaçları ve ihtiyaçların karşılanması noktasında arz-talep ilişkisiyle kurulan ilişkiler ağının varlığı. Konuyla alakalı olarak üretim ve tüketim ilişkisinin bozulmaması adına yapılması gerekenlerin ayrıntıları belirlenmeye çalışıldı.
İnsan zihninin yerini alma adayı olarak yaratıcı bir potansiyel mi, yıkıcı bir bela mı olduğu konusunda yoğun tartışmaların yaşandığı dönemde “Yapay Zekâ” gerçekliği üzerinde uzun sorgulamaların yapılması sağlanmaya çalışılmakta. Zira insan yerine makinelerin ve insan yerine düşünen robotların yeni bir düzen konusunda ön plana riskli bir şekilde çıkması söz konusu…
En önemlisi Gıda, Su ve Enerji unsurlarının insan hayatındaki öneminin hiçbir zaman son bulmayacak olan gerçekliği! Kaynakları kullanma ve israf kavramından uzak durma zorunluluğu irdelenen başlıklar altına yer alıyor.
Çünkü Dünya gezegeni sağladığı imkânlar ve yaşam alanları itibariyle tükenmeyen bir doğal zenginliğe sahip. Ama kullanmasını bilmeyen veya eşitsiz davranan insanın bilinçsiz ve savurgan kaynak kullanımı sayesinde her geçen gün büyük kitlelerin kullanımında problemler yaşanmakta.
Mesele insanlık ve konu yaşam alanları olunca alınması gereken tedbirler ve uyulması gereken kurallar da çoğalıyor. Umudumuz küresel meselelerde insanlığın ve dünya halkının sıkıntı yaşamadan yaşam koşullarını sürdürmesi.
Yalnız alınacak tedbirler ve uyulacak kurallar noktasında ülkelerin kendi kitlelerini yönlendirme ile ilgili hassasiyetlerinde duyarlı olmaları gerekiyor. Sermaye ve Para gücünü elinde toplama sonucunu, edinilen Güç ve Hâkimiyeti diğer ülkeleri sömürme seviyesine indirme amacı güdebilecek fırsatları ortaya çıkarmadan, yerel yönetimlerin gösterdiği dirence sahip çıkmak lazım.
YORUMLAR