nsan yaşadığı bölgenin kültürüne göre şekillenir. Yaşam felsefesini yakalayan yaşamına ilişkin özgün bir duruş sergiler. Okumayan gelişime açık olmayan insanlar ise sürü ve dayatılan biçimle yaşama devam eder.
Farkındandık ne olabilir?
Yaşadığı şehrin dokusuna ilişikin çevre korumasından tut doğaya hayvan haklarına dek duyarlılığını yaşamının her karesinde hassas olur. Kaçımız bir ağacı ekme ve koruma sorumluluğunu yaşıyoruz? Yüzlerce hayvan sokakta aç ve perişan… Onları doyurma algımız var mı? İnsanı insan eden bu temalar insan felsefeside var ise nitelik taşıyor demektir.
Bir sabah uyandığında sorgula kendini. Yaşama yönelik hep aynı davrandığı durumlardan bir an önce sıyrılıp bir farkındanlk yaratayım ve yaşama uygulamalıyım de…
Bir ağacın etrafını temizle …
Muhtelif sokak ve cadde alanlarına su ve yemek kabı koy…
Uzmanlar farkındalık oluşumu şöyle açıklamaktlar:
“Öz farkındalık iç gözlem yapabilme yeteneği ve kendini çevre ile diğer bireylerden ayırıp bir birey olarak görebilme kabiliyetidir. Öz farkındalık teorisi, bireyin kendi üzerinde odaklandığında davranışlarını kendi iç standartları ve değerleri ile kıyaslayıp değerlendirmesi olduğunu belirtir.
Farkındalık nedir ne olmalıdır?
Farkındalık şimdiki deneyimin bilincinde olma ve onu kabul etme anlamına gelir. Farkındalık “Şu anda ne yaşıyorum” sorusunu yanıtlamak için, kendi düşüncelerini, duygularını ve bedenini gözlemlenmesi yoluyla elde edilen zihinsel bir durum olarak tarif edilebilir.”
YORUMLAR