Hayatın durması gelişim evrelerini, öğretim sürecini, bilgi edinme gibi donanımların yanında ahlaki/insani ilişkilerin kazanılmasını sağlayan çevresel şartları da yok etti.
Arada kaybolan kuşak ve öğrenci kitlesi her ne kadar mezun olma sonucuna ulaşmış olsa da kayıp büyük!
Bu yüzden Yaygın Eğitim sisteminde öğrenimleri devam eden insanlar (öğrenci demek kaba olacak) hem evde eğitim hem de sınavları Online yaptıkları için beraberinde birçok sorunu getirdi.
Açık Öğretim Lisesi ile ilgili son zamanlardaki tartışma ve gündemler ortaya çıkan sorunların giderilmesinde atılan adımlarla alakalı konulardır. Milli Eğitim Bakanının yaptığı açıklamalar ve uygulanacak sistemin tartışma yaratmasının sebebi de 4 yıl boyunca yapılan sınav sisteminin Online (Bilgisayar üzerinden sınava girme) yapılmasından vazgeçilerek yüz yüze sınav sistemine geçilmesindendir.
Ayrıca 12. Sınıf öğrencilerinin okulu bırakarak Açık Öğretim Lisesine kayıt yapması uygulamasının birileri için kullanım alanı yaratması da ayrı bir açık kapı durumunda. Çünkü 4 yıllık Lise hayatı yerine Açık Öğretim Lisesinde alınan dönemlik dersler ve girilen sınavlarla öğrencinin eğitim-öğretim faaliyetlerinden koptuğu vurgulanmakta.
Okul çatısından kopan öğrencinin sadece ÖSYM hedefiyle ezberciliğe dayalı bir eğitim sürecinde kısa hedeflere yönelmeye çalışmasının doğurduğu sıkıntılara engel olma amacı ön plana alınmakta.
Bir de Açık Öğretim Lisesi Sınavlarında bilgisayar başında uzman birinin sınava girerek alınmaya çalışılan yüksek notlar diğer okul öğrencilerine haksız bir rekabet getirdiğinin de farkına varıldı.
Bu yıl eğitim-öğretim dönemi başında Bakanlık tarafından yapılan açıklamalar ışığında getirilen kısıtlamalar itibariyle Açık Öğretim Liselerine geçiş/kayıt işlemler zorlaştırıldı. Son yıllarda özellikle son sınıf öğrencilerin örgün eğitimden kaçışının engellenmesi, sadece üniversite hazırlığı konusunda aktif eğitim sistemi dışında kalınması gibi nedenlerle bazı engelleyici önlemler alındı.
Engelli raporu olanlar, anne veya babası vefat edenler, kaynaştırma (özel eğitim) öğrencisi olanlar, şehit ve gazi çocuğu olanlar, milli sporcular, koruma kanunu kapsamındaki çocuklar gibi mücbir sebepler dışında hiçbir öğrenci Örgün Eğitim Sisteminden Yaygın Eğitim Sistemine geçemeyecek.
Amaç örgün eğitim sistemine 18 yaşına kadar kız/erkek tüm öğrencilerin okul çatısında bulunması ve eğitimde fırsat eşitliği imkânından faydalanmasıdır.
Zorunlu ve hayati problemler dışında yüz yüze eğitimden uzak bir şekilde evde eğitim yoluyla öğrencilerin Açık Öğretim Kurumlarında eğitim görmesine yönelik zorlu şartlar ile var olan Açık Öğretim kayıtları ve sayısında düşüşler olacağı kesin.
YORUMLAR