Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Furkan Keskin

İLK YARDIM HAYAT KURTARIR (2)

İlk yardım; inceleme araştırma müdahale ve yönetmeyle başlar. Acil ambulans ekiplerinin olay yerine gelene kadar geçen zaman diliminde  ilk yardım eğitimini almış vatandaşların hasta/yaralının aciliyet durumuna göre; olay yeri güvenliği, temel yaşam desteği, yaralanma durumuna yönelik müdahale ve tedaviye başlayarak hem zaman hem de oluşabilecek  zararı en aza indirme açsından faydalı olacaktır.

İlk yardımın temel uygulamalarından bahsedecek olursak  3 başlık altında ifade edebiliriz. Bunlar; KBK dediğimiz KORUMA-BİLDİRME-KURTARMA olarak sınıflandırılmaktadır.

Koruma: Olay yerinde hasta/ yaralının ya da bizim hayatımızı tehdit eden bir durum ya da tehlike varlığında tedbirlerin alınmasıyla güvenli bir alan oluşturulmasıdır. Bir örnekle açıklayacak olursak ;

trafik kazasına denk geldiğimiz durumda; olay yeri güvenliğini sağlamak adına trafiği kesmemiz  olay yeri görünecek şekilde işaretleme yapmamız ya da aracın güvenli bir noktaya alınması beraberinde araç çalışıyor durumdaysa kontağının kapatılması el freninin çekilmesi gaz kokusu varlığında patlama ve zehirlenmelerin önlenmesi için gaz tüpü vanasının kapatılması gibi tedbirler hasta/yaralı ve olay yerini korumaya yöneliktir.

Bildirme: herhangi bir kaza yaralanma ya da hastalık durumunda tıbbi yardım için  1-1-2 yi aralayarak acil yardım talebinde bulunmak gerekir. 1-1-2 ile iletişim ne kadar erken gerçekleşirse olay yerine ambulansın ulaşımı o kadar hızlı olacaktır. 1-1-2 acil çağrı merkezi ile görüşme sırasında kendimizi tanıtarak sakin olunmalı, sorulan sorulara net bir şekilde cevap verilmeli, kesin yer ve adres bilgileri verilirken olayın olduğu yere yakın cadde okul cami ya da çok iyi bilinen bir yerin adı verilmeli. Hasta/yaralı sayısı, durumu hakkında bilgi vererek olayın nasıl gerçekleştiği bildirilmeli. Son olarak 1-1-2 hattında bilgi alan kişi gerekli olan tüm bilgileri aldığını söyleyinceye kadar telefon kapatılmamalıdır.

 Kurtarma: Olay yerinde hasta/yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Hasta/yaralının durumunun değerlendirilmesine bağlı olarak ilk yardım yapılmalıdır. Eğer ilk yardım bilinmiyorsa asla hasta ya da yaralıya dokunulmamalı ve yerinden hareket ettirilmemelidir.

Bir sonraki yazımızda temel yaşam desteği olarak adlandırdığımız yetişkin hasta yaralıda solunum ve kalp durmasında yapılacak işlemleri sırasıyla anlatacağız. Kalın sağlıcakla..

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER