İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şube Başkanlığı 24 Haziran tarihinde yapılacak olan Cumhurbaşkanlı ve 27.Dönem Milletvekilliği seçimlerini olaysız geçmesi herkesin sağduyulu olması gerektiğini açıkladı.
“BAĞIMSIZ SEÇİM GÖZLEMİ YAPILACAK”
İHD Batman Şube Başkanlığında yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bildiğiniz üzere, Türkiye’de 24 Haziranda demokrasinin geleceği bakımından son derece kritik ve önemli bir seçim gerçekleşecektir. Kamuoyunda bu seçimlerin adil ve dürüst seçim ilkesine uygun yapılmayacağına dair ciddi kaygılarımız mevcuttur. Hiç kimsenin hiçbir ayrımcılığa uğramadan, seçme ve seçilme hakkını daha etkin ve daha eşit kullanabileceği demokratik seçimler için, İHD Batman Şubesi olarak geçmiş seçimlerde olduğu gibi 24 Haziran Genel Seçimleri’nde de uluslararası kriterlere uygun Bağımsız Seçim Gözlemi yapacağımızı geçtiğimiz günlerde kamuoyuna duyurmuştuk.
Seçim kararı alındığı tarihten günümüze kadarki tespitlerimize göre seçim sistemi ve YSK uygulamaları, seçmen kayıtlarının oluşturulmasından seçim sonuçlarının açıklanmasına kadar olan bütün süreci kapsayan seçim sürecinde birçok uluslararası kriterin ihlalini göstermektedir. 16 Nisan 2017 tarihinde OHAL ortamında yapılan Referandumda YSK’nın mühürsüz oy pusulası ve oy zarflarını geçerli kabul eden kararı ile ciddi bir güven sorunu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle; OHAL’in devam etmesi ve 298 sayılı kanunda yapılan değişiklikler, 24 Haziran 2018 seçimlerinde bağımsız gözlem yapılmasının önemini arttırmıştır.
Erken seçim kararı alınmadan önce Hükümet tarafından 13 Mart 2018 tarihinde 7102 sayılı kanun çıkarılmıştır. Bu kanunla 298 sayılı seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanunda önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu değişiklikleri incelediğimizde seçimlerin manipüle edilmesine neden olabilecek değişiklikler olduğu anlaşılmaktadır. Ana muhalefet partisinin bu kanun değişikliklerini Anayasa Mahkemesine taşıması sonucunda ve Anayasa Mahkemesi’nin vermiş olduğu ret kararı ise oldukça vahimdir. Anayasa Mahkemesi, seçimlerin adil ve dürüst seçim ilkesine göre yürütülmesi kuralını görmezden gelmiştir.
Ayrımsız, her seçmenin seçimler ile ilgili bilgiye eşit erişimi ve hiçbir baskı ve zorlama ile karşılaşmadan özgür iradesi ile oy kullanması, seçimlere katılacak ’’tüm siyasi parti ve adayların’’ eşit fırsatlara sahip olması seçimlerin meşruiyeti için temel kriterdir.”