ABD deki George Washington Üniversitesinden iki akademisyen her sene gerçekleştirdikleri “İslami Ülkeler ne kadar İslami” başlıklı araştırma kapsamında yayınlanan, İslami endeksli sıralamasının 2018 yılının listesine, ilk kırk sıralamasına hiçbir İslam ülkesi girmemesi bir trajedidir, Pakistanlı olan akademisyenler Şeherzade Rehman ve Hüseyin Askeri ilk kez 2010 yılında gerçekleştirip daha sonra her sene tekrarlanan bu çalışmaları, Kuran’daki ilgili ayetler ve Hz. Muhamad Peygamberin yaşamı uygulamaları ve sözleri, İslami öğretilere bağlılığın referansı olarak kabul edilmektedir.
Çeşitli göstergelerin kullanıldığı bu çalışmalarında, Akademisyenler 1 – Ekonomi, 2 – Hukuk ve yönetim, 3 – İnsan hakları ve siyasi haklar, 4 – Uluslararası ilişkiler olmak üzere, dört alt daldan oluşan İslamilik endeksinde, yani İslami pencereden, ülkelerin bu başlıklarda İslami kriterlere ne kadar uyumlu olduğu araştırıp kıyaslanmaktadırlar, Ayrıca ne kadar İslami yaşandığı sorusunun yanıtını aramaktadırlar. Bu kriterlere göre 2018 yılı yayınlanan sıralamada 153 ülkenin durumunu sıralamaktadırlar.
153 ülkenin yer aldığı listenin ilk sırasında, 2018 yılı 15 martında iki camiye düzenlenen saldırıda Elli bir kişinin hayatını kayıp ettiği Yeni Zelanda yer almaktadır, Yeni Zelanda Başbakanı, Emniyet Müdürü ve halkı bu terör katliamına gösterdikleri onurlu tepki bütün dünyanın beğenisini topladı, bu sıralamada Yeni Zelandayı İsveç, Norveç, Hollanda, İzlanda, İsviçre, İrlanda, Kanada, Avustralya ve Danimarka ilk on sırayı bu ülkeler alıyor, ayrıca ilk yirmi sırada hep kuzey Avrupa ülkeleri yer alır , bunları Malta ve Japonya gibi ülkeler takip eder.
2018 yılı İslamilik endeksine en üst sırada yer bulabilen ilk İslam ülkesi, Birleşik Arap Emirlikleri ki buda 45’inci sırada yer alır, bundan sonra Arnavutluk 46, Malezya 47, Katar 48 sırada yer alır, diğer İslam ülkelerinin sıralamasına bakıldığında, 60’ıncı sırasında bulunan Bosnahersek’in ardından sırasıyla, Suudi Arabistan 85, Tunus 86, Afganistan 146, Libya 147, Suriye 149, Birundi 150, Çad 151, Sudan 152, yemen 153, sıraları alırken Türkiye bu sıralamada 95’inci sırada yer alır.
İslam endeksli çalışmayı genel olarak değerlendiğinde şu sonuca varırız.
Bugün ilk sırayı alan bu ülkeler, İslam hukukunu okumamış olabilirler, İslam dinine inanmaya bilirler, fakat hukukları Kur-an’da geçen kriterlerle bir bir uyumludurlar, bu böyle bir şeydir.
Eğer bir şey doğru ise, bu her yerde doğrudur, hak hukuk her yerde aynı şeydir. Hakkın ve zulmün dini ırkı yoktur. Bu çalışmada İslam ülkelerinin sıralamasının ne kadar gerilerde olduğu anlaşılmaktadır. Bu durum temel insan hakları, adalet, özgürlük, eşitlik vs. Kavramların ne kadar göz ardı edildiğinin açık bir göstergesidir.
YORUMLAR