Son zamanlarda giderek artan internet haberciliği, basılı medyayı bitirme noktasına mı getirdi? Peki, yerel gazeteler internet haberciliğine nasıl bakıyor? Konuyla ilgili görüştüğümüz Batman'daki yerel gazete sahipleri, Türkiye'de internet haberciliğine karşı günümüz koşullarda gazete çıkarmanın her geçen gün zorlaştığını belirtti.

Yerel gazete etkisinin giderek azaldığını, geçmiş yıllara oranla saygınlığını yitirdiğini vurgulayan yerel gazete sahipleri, bunun en büyük etkilerinden birinin internet haberciliğinin yaygınlaşması olduğunu savundu.

Büyük emekler verilerek hazırlanan ve halkın şehirde olup bitenden haberdar olması amacıyla çıkarılan gazetelerin tiraj kaybına uğrayıp değerinin artık çok fazla görülmediğinden yakınan yerel gazete sahipleri, içinde bulundukları bu olumsuz durumun kendilerini de internet haberciliğine yöneldi.

"SADECE BİK'İN ÜCRETLERİYLE YEREL GAZETELERİN AYAKTA KALMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Gazeteci Uğur Kapuci ise yerel basının son çıkan internet yasasıyla birlikte bazı zorluklar çekmeye başladığını belirtti.

Yerel basının öneminin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Kapuci, "Şu anda yerel basının içinde bulunduğu zorluğu aşması için maddi kaynakların geçmişte olduğu gibi tekrar artırılması gerekmektedir.

Sadece Basın İlan Kurumu'nun verdiği ilan ücretleriyle birlikte bir yerel gazetenin ayakta kalması mümkün değildir." diye konuştu.

İnternet yasasıyla birlikte haksız bir rekabetin de ortaya çıktığını savunan Kapuci, bu haksız rekabetin ortadan kalkması için yerel gazetelere belli bir sürenin tanınması, altyapının oluşturulması ve bir eğitimin verilmesi gerektiğini kaydetti: "Şu anda yerel gazete sahipleri sudan çıkmış balık gibiler.

Yazılı basının içinde bulunduğu zorlukları atlatması için yerel dinamiklerin, STK'ların ve odaların gazetelere destek olması gerekiyor"

"EKONOMİK SIKINTILAR YEREL BASINI BİTİRME NOKTASINA GETİRDİ"

Kapuci, "Bu destekler olmadığı sürece yerel basının ortada olan maddi yükümlülüklerle ayakta kalması çok zor. Bugün bir asgari ücretin yükselmesi, kâğıt maliyetleri, elektrik ve kira maliyetlerinin yükselmesi yerel basını bitirme noktasına getirdi.

Yeni dönemde hükümet yetkililerinin bununla ilgili bir çalışması olup olmadığını bilmiyoruz ama olursa yerel basın bir nebze olsun rahat bir nefes almış olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: İLKHA