Diyarbakır Silvan ilçesinde düzenlenen törene; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Batman Valisi Ekrem Canalp, Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu, Diyarbakır Milletvekilleri, DSİ Genel Müdürü ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde yapımına başlanan ve tamamlandığında Türkiye’nin sulama amaçlı en büyük sulama tüneli olmasının yanında Batman’a içme suyu arzının da sağlanacağı “Silvan Sulama Tüneli" Kazı Başlangıç töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantı üzerinden katılımıyla gerçekleştirildi.
Batman’ın içme suyu Cazibeli Olarak Temin Edilecek
Proje tamamlandığında; yaklaşık 330 bin futbol sahası büyüklüğündeki alan suya kavuşurken, Batman il nüfusunun %90’ının içme suyu ihtiyacı cazibeli (doğal akışla) olarak karşılanacak.
Batman’ın içme suyunun, Silvan Barajının Babakaya Tüneli çıkışından cazibeli şekilde temin edileceğini belirten Vali Ekrem Canalp, Silvan Projesi'nin Türkiye'nin örnek ve model bir projesi olduğunu dile getirerek, proje ile sadece Batman'ın şehir merkezinin değil aynı zamanda Hasankeyf'e kadar ilçelerin, beldelerin, köylerin ve mezraların içme suyu ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.
Batman’ın İçme Suyu Projesi
Silvan Barajından Batman’a su getirme projesi, birçok büyükşehrin, şehir merkezinden daha büyük bir nüfusa sahip olan Batman’ın içme suyu projesi olduğunun altını çizen Vali Canalp, “Ben bu projenin büyüklüğünü Batmanlılara anlatabilmek için şöyle bir benzetmede bulunuyordum.
Edirne'de, Meriç Nehri yaz döneminde ortalama 45 metreküp/saniye su taşır. Bu tünel, Silvan Barajı'nın ucundan çıkacak olan bu tünel saniyede 213 metreküp su taşıyacak.
Yani bunun anlamı bu tünelin ucundan dört buçuk tane Meriç Nehri akacak. Bu şekilde suyu, bereketi Silvan ovasına ve aynı zamanda Batman'a taşıyacak. Bu proje Türkiye'nin kendi çapında tünel büyüklüğü olarak en büyük projesidir.
Ama aynı zamanda bu proje Türkiye'nin örnek projesidir. Çünkü DSİ Genel Müdürlüğümüz bugüne kadar sulamaları genellikle havza bazında planlamıştır. Ama DSİ Genel Müdürlüğümüz Sayın Bakanımızın talimatları doğrultusunda belki tarihinde ilk defa içme suyu ihtiyacını da havza bazında planlayan bir teşkilat olmuştur.
Bunun anlamı şudur bu projeden çıkan içme suyu ihtiyacı sadece Batman’ın şehir merkezini değil aynı zamanda Hasankeyf'e kadar ilçelerimizin, beldelerimizin, köylerimizin ve de dahi mezralarımızın doğal akışla tabii cazibeye içme suyu ihtiyacını karşılayacaktır.
Bu öylesine anlamlıdır ki sadece yıllık elektrik sarfiyatı olarak ulusal ekonomiye 300 milyon lirayı aşkın elektrik sarfiyatından da kurtarma projesidir bu proje.
Bu yönüyle de Türkiye'nin örnek projesinde emeği, katkısı, çabası, desteği bulunan herkesi buradan saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.