20 Milyona yakın nüfusu olan Kıptiler büyük çoğunluğu Mısır'da yaşarlar.
Mısır'ın yerli halkı olan Kıptiler ve Mısırlı Müslümanlar arasındaki ilişkiler gerek iç içe olmaları, gerekse hoşgörü ortamı açısından örnek oluşturabilecek nitelikte.
Yinede Kıptiler azınlıkta olmaları ve ayrı dinden olmaları sebebiyle çeşitli sorunlarla karşılaşırlar. Mısırın şu anki nüfusun yaklaşık yüzde on beşini teşkil ederler.
Büyük İskender'in Mısır'ı alması, İskenderiye şehrini kurması ile beraber Helenistik bir kültüre geçmişler, dünyanın en eski diline sahip olan Kıptiler o zamanlar yunan alfabesini kullanmışlar.
Roma devrinde ağır bir vergi altında ezilen Kıpti halkı, MS 46 da Mark'ın Mısır'a gelmesi ile Hıristiyanlığa geçmişler, bu seferde henüz Hıristiyanlığa geçmeyen Romalılar onlara dini baskı yapmışlar, ta ki Bizans dönemine kadar Kostantinos Hıristiyanlığı serbest bırakınca biraz rahat etmişler.
416 yılında yapılan bazı düzenlemelerle Hıristiyanlar arasındaki sorundan dolayı bu dinden dışlanırlar. Bundan sonra kendi inanışlarına göre İsa'nın ilahi ve insani yanları birdir prensibini beyenip ve bundan hiç ayrılmamışlar.
Bundan sonra Bizanslardan o kakar baskı gördüler ki, Müslümanlar arapların Mısır'a gelmelerinde karşı çıkmazlar. Mısır'ın Müslüman hakimiyetinde, Haçlıların Mısır'a gelene kadar üç yüz sene rahat yaşamışlar. Fakat haçlıların Mısır'a hakim olduğu yıllarda, onlara yardım etmedikleri gerekçesi ile çok baskı görürler.
Osmanlı döneminde kendi hallerine bırakılan Kıptiler, İslam hukukuna göre gayri Müslim vergileri olan cizye ve haraçta mesul tutuldular. Kavalali Mehmet Ali paşa zamanında devlette yüksek kademelere kadar çıkarlar, yapılan sayımlara göre bu gün mısırda 15 milyon kadar Kıpti yaşar. Kıptiler şu an Mısır'da Müslümanlarla sorunsuz yaşamaktadırlar.
Kıptiler çoğunluk Ortodoks mezhebine bağlıdır, ama Katolik ve Protestan da vardır. Kıptiler arasında yüz binin üstünde cemaatleri vardır. Mısır'ın yerli halkı olan Kıptiler, Arap dilinin yanında kendi dili olan Kıpticeyide kullanırlar.