İsmi Ahmet olan bu şair halk arasında Melaye Ciziri olarak tanınır, doğum yılı hakkında ihtilaf varsa da en geçerli olan 1570 Cizir—1640 Cizir, Şiirlerine de bakınca bu tarih mantıklıdır.
Hayatının Üstüne romanlar ve makaleler yazılan, konferanslar düzenlenen Melaye Ciziri’nin bir de halk arasında çok da menkıbeleri vardır. ben bu kısa yazıda daha çok bunlara değineceğim.
Denilir ki Feki Ahmet Cizir deki Medrese Sor de okuyordu, çok zeki biraz da uyumsuz bir kişiliği vardır, Cizre o zamanlar Bedirhaniler tarafından idare ediliyordu, ö dönem Mir Zeydin veya Mir Evdal dönemidir, Cizre de bir usuldür her gün bir aile gelir Camiyi ve Medresenin temizliği yapar, buna Mir’in ailesi de dahildir ve o gün sıra Mir’in ailesindedir.
Dışardan bir ses fekileri çağırır, her kes dışarı çıksın Mir ailesinin kadınları temizlik için camiye geriyorlar, sabah güneş yeni doğmuş Feki Ahmet “Duha” namazını kılıyordu o namazı bitirene kadar Mir’in kadınları camiye girer, bir rivayete göre Mir’in gelini bir rivayete göre de Mir’ın kızı Selva de girer girmez yüzün üstündeki puşi’yi kaldırır ve Feke Ahmet bunu görür, anında yıldırım bir aşka düşer. bu konudaki Şiirleri elden ele dolaşır Mir’in kulağına da gelir buna çok kızan Mir bir de gözleri ile görmek ister.
Bunun için Bütün fekileri sarayına kahve içmeye davet eder, Selvaya Kahveleri dağıt der, Feki, Ahmet Selvayı görür görmez kendini kayıp eder Selvanın adını anarak Şiirler okur, bunu gören Mir çılgına döner, Feki Ahmed’i Diyarbakır’a sürgün eder.
Feke Ahmed 7 yıl sürgünde kalır o sıralar Cizre’ye yağmur yağmaz, kıtlık baş gösterir, halk bunun Feke Ahmed’in günahından dolayı olduğu söyler, bunun üstüne Mir onu af eder ve Cizre’ye dönmesini sağlar.
Mir Feke Ahmedin,in aşkı ilahi olduğunu anlar, onun tesiri altında kalır, oda şiirler yazmaya başlar, daha sonra Mir Feke Ahmet’le şiirleri ile Atışmaya tutuşurlar.
Zamanın ünlü halk şairi olan Fekiye Teyran’lada tanışır, Feke Ahmet, hiç evlenmez 1640 yılında Cizre’de ölür, Kabri okuduğu Medresa Sor’ın altında ziyarete açıktır.
YORUMLAR