Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adnan Gündüz, bitme noktasına gelen hayvancılığın canlanması için Tarıma Dayalı Organize sanayi Bölgesinin şart olduğunu söyledi.
Batman et ve süt ihtiyacının tam olarak karşılanması, hayvancılığın özendirilmesi ile olabileceğini söyleyen Başkan Gündüz şunları söyledi.
“Batman’a Tarıma Dayalı OSB’nin kurulması gerekmektedir, Uzun zamandır gündemde olan ve dönemin Tarım Bakanı tarafından müjde olarak sunulan Tarıma Dayalı OSB’nin kurulması hayvancılık için can simidi görevini görecektir, Bilindiği üzere İlimizde de IPARD (TKDK) kurumu Hayvansal ve Tarımsal projeleri desteklenmektedir, komşu ilimiz Diyarbakır Hayvancılık OSB’de bulunan 80’e yakın işletmenin tamamına yakını TKDK tarafından finanse edilmiştir. Tarıma Dayalı OSB’lerdeki parsellerde gerek altyapı işlemlerinde gerekse ruhsat işlemlerinde problem olmayacağından dolayı bu TDKD desteklemelerinden rahatlıkla faydalanabilecekken, Batmanda Tarıma Dayalı OSB’nin olmadığından dolayı İlimiz Yetiştiricileri bu desteklemeden büyük olasılıkla faydalanamayacaktır. Köylerdeki diğer parsellerde ise 1- Parselin birden çok ortaklı olması, 2- Bazı parsellerin ova projesi içinde kalması, 3-Parsellerin alt yapı sorunlarının olması, 4-Parsellerin proje aşamasında ruhsat alım işlemlerinde sorunlarla karşılaşılması, 5-İmar planında parselin çiftlik parseline çevrilmesinin zaman alması gibi sorunlardan dolayı bu yetiştiricilerimiz TKDKya hibe başvurusunda bulunamayacaklar dolayısı ile bu desteklemeden faydalanamayacaklar. Aynı şekilde Birliğimiz tarafından planlanan Gebe Düve Üretim Merkezi de bu desteklemeden faydalanamayabilir. Batman’ da Tarıma Dayalı OSB’nin kurulması bu sorunların bertaraf olması anlamına gelmektedir, 100 adet işletmenin kurulması demek on binlerce hayvanın beslenip kesime sevk edilmesi demektir. Ayrıca Arpa, Saman, Mısır gibi yan sektörlere de ekmek kapısı açılacaktır, bu çiftikler de 1000’e yakın personel istihdam edilecektir. Birliğimiz olarak bizde bu işletmelere kuracağımız düve merkezlerimizde besilik yavru yetiştirerek ve dışa bağımlılığı azaltacağımıza inanıyorum.”
Funda Kezer