Batman Valiliği himayelerinde; Türkiye’nin lider sanayi kuruluşu TÜPRAŞ, Batman Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin eşgüdümüyle, her yıl 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar devam eden 16 Günlük Aktivizm Kampanyası kapsamında bir konferans düzenlendi.
Lise ve üniversite öğrencileri, akademisyenler, kamu çalışanlarının katıldığı etkinlikte, kadınlara yönelik şiddetin insan hakları ihlali olduğuna dikkat çekildi. Katılımcılar, çözüm önerileriyle ilgili değerlendirmelerini paylaşarak, atılması gereken adımlara yönelik görüşlerini sundu.
Necat Nasıroğlu Külliyesi Hatice Nasıroğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, Vali Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehtap Nasıroğlu Aydın, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın ve Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürü Çiler Teber konuşmacı olarak yer aldı.
TOPYEKÛN MÜCADELE ZORUNLUDUR
Vali Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin önlenmesinin bütüncül bir farkındalık ve mücadele gerektirdiğini ifade etti. Canalp: “Kadına yönelik şiddet devlet, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın, bir program dâhilinde, sistemli ve eşgüdümlü çalışması ile sonlanabilir. Bunun için de topyekûn ve çok taraflı mücadele zorunludur. Bu konuyla ilgili diğer önemli bir nokta da toplumda var olagelen kalıp yargıların ve olumsuz tutumların ortadan kaldırılması, şiddetin kadınların kaderi olmadığı hususunda bilinç artışının sağlanması gerekir” dedi.
AMACIMIZ ŞİDDETTEN UZAK BİR TOPLUM OLUŞTURMAK
Batman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehtap Nasıroğlu Aydın, konuşmasında kadınların özellikle 18. yüzyıldan itibaren tarih boyunca insan haklarından tam olarak faydalanamadıklarını ve esasen sistematik olarak ayrımcılığa maruz kaldıklarını dile getirdi. Nasıroğlu Aydın “Batman Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu aktivizm sürecinin içerisinde kadına yönelik şiddete dur demek için bulunmaktayız. Burada temel amacımız bu hususta toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırarak şiddetten uzak bir toplum ve dünyanın mümkün olabileceğini göstermektir” dedi.